Begeleiding van topsporters

Tim Wellens maakt deel uit van de wielerploeg Lotto Soudal. Enkele jaren geleden werd hij geselecteerd voor een project van Energy Lab, waarna een wereld voor hem openging.

In ‘De weg naar de wielerdroom’, dat Tim samen met onder andere Energy Lab oprichter Paul Van Den Bosch en Energy Lab coach Wim van Hoolst schreef, heeft hij uitgebreid aandacht voor de rol die Energy Lab in zijn carrière heeft gehad. Hij schrijft onder andere dit:

“In mijn eerste seizoen als belofte, na de zomer van 2010, las mijn moeder een advertentie in de krant. Energy Lab en de Nationale Loterij deden een oproep aan jonge renners om zich kandidaat te stellen voor een screening. Eerst ging ik ervan uit dat ze vanzelf wel bij mij zouden terechtkomen, gezien mijn sterke prestaties van het voorgaande jaar. Maar mijn moeder hamerde erop dat ik me er wel degelijk zelf voor moest inschrijven. Gelukkig maar!

Op basis van mijn sollicitatiebrief en de aanvullende informatie nodigden Energy Lab en Lotto 45 renners uit voor uitvoerige fysieke inspanningstesten en psychologische onderzoeken. Daaruit zouden ze vervolgens vijf nieuwelingen, vijf junioren en vijf beloften selecteren om verder te begeleiden bij Energy Lab. Een van die 45 gelukkigen was ik.

Ik had veel zin in die screening, omdat ik tot op dat moment vooral op buikgevoel had getraind en benieuwd was naar wat dit betekende op conditioneel vlak. Tegelijk was ik best zenuwachtig, want ik had al veel goeds gehoord en gelezen over Energy Lab en dan vooral over Paul Van Den Bosch, die ik onder meer kende als de coach van Sven Nys. Als zo iemand je test, wil je een goede indruk nalaten.

Was die screening er niet geweest, dan had ik zelf misschien nog gewacht tot mijn tweede jaar bij de beloften voordat ik een coach had gezocht. Nu was het een jaar vroeger, maar daar was ik allesbehalve rouwig om. Tot op dat moment had ik ijverig getraind, ook in de Ardennen, maar eigenlijk teerde ik louter op mijn talent, zonder doelgerichte aanpak. Ik trainde bijvoorbeeld wel met een hartslagmeter, maar daar las ik alleen op af wanneer mijn hartslag opvallend de hoogte in ging. Zo kon ik aflezen wanneer ik aan het afzien was, maar daar had ik geen hartslagmeter voor nodig. Dat voelde ik zo ook wel.

Met Energy Lab en Paul Van Den Bosch ging plots een totaal nieuwe wereld voor mij open. Met hem trainde ik veel gerichter, op dezelfde professionele manier die hij hanteerde voor de profwielrenners die hij begeleidde, zoals Sven Nys, Jan Bakelants, Mario Aerts en Kevin De Weert.”

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top