Blijf in het heden en herconnecteer door middel van meditatie

Mentale gezondheid

We vieren Wereld Meditatie Dag op 21 mei. Meditatie bestaat al duizenden jaren en neemt vele vormen aan. Het heeft vooral veel gunstige effecten op je gezondheid.

Als je niet precies weet wat meditatie is, heb je waarschijnlijk toch een vrij duidelijk beeld in gedachten: iemand die in kleermakerszit op de grond zit met zijn handen op zijn knieën. Misschien ga je nog een stap verder en zie je die persoon met de wijsvingers en duimen van elke hand elkaar raken om een cirkel te vormen ... en dan hoor je het: "huuuummmmm". Maar meditatie is meer dan dat. En het heeft veel gunstige effecten op je gezondheid. 

De voordelen van meditatie 

We moeten omgaan met een stressvolle levensstijl, staan vaak onder druk en hebben het altijd druk of we zijn bezig met ons privé- en beroepsleven. We leven niet langer in het moment of zijn niet in volledig bewustzijn. Dit is wat meditatie biedt: je in staat stellen om je opnieuw te focussen, naar je lichaam te luisteren, alleen te zijn met jezelf en met je gedachten, de balans op te maken. En vooral om er te zijn, hier en nu. Je kunt je negatieve gedachten kalmeren, minder stress voelen, positiever zijn en je creativiteit vergroten. 

De voordelen van meditatie voor je gezondheid zijn ook bewezen door talrijke onderzoeken. Regelmatig mediteren helpt cardiovasculaire problemen te voorkomen, verlaagt hoge bloeddruk, helpt je om meer rust te vinden, verbetert het immuunsysteem en helpt je bij het concentreren. Wat als we nu begonnen met mediteren? 

Hoe begin je met mediteren 

Er zijn verschillende meditatiestijlen, die in drie brede families kunnen worden onderverdeeld. Actieve meditatie, voor degenen die niet stil kunnen blijven zitten. Deze stijl combineert spirituele activiteit en fysieke activiteit. Transcendente meditatie, waarvan een van de bijzonderheden het reciteren van geluiden, woorden of zinnen is om afleidende gedachten te voorkomen. Ten slotte is er mindfulness-meditatie, misschien wel de bekendste, de meest toegankelijke en het gemakkelijkst om thuis te implementeren. 

  • Blijf ademen. Besteed aandacht aan je ademhaling terwijl je inademt. Voel hoe de lucht je neus binnenkomt en door je lichaam beweegt. Voel hoe je longen zich vullen met lucht en leeglopen terwijl je uitademt. 
  • Observeer je gedachten en gevoelens. Laat je gedachten en emoties de vrije loop, maar neem een waarnemend standpunt in. Voel de sensaties van je lichaam. Let op je gedachten. Maar veroordeel ze niet, laat ze gaan. Probeer niet te analyseren, maar eerder te voelen, te ervaren en te observeren. 

Doe dit ongeveer tien minuten per dag om voor een merkbaar effect. Na een tijdje zul je merken dat je op verschillende momenten van de dag en tijdens zogenaamde "alledaagse" bezigheden, zoals eten of douchen, gemakkelijker tot volledig bewustzijn kunt komen. Voel op dit moment ook de emoties. 

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top