De mooiste fietsroutes in België

Beweging

In België heb je ongelooflijk veel mooie fietroutes. Geen beter moment dan nu, met de officiële inluiding van de lente, om deze zelf eens uit te proberen! Op Vlaanderen fietsland vind je de mooiste fietsroutes per Vlaamse regio verzameld, goed voor meer dan duizenden kilometers fietsplezier. In Wallonië is er het bekende RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes) fietsnetwerk van bijna 1400 kilometer. De fiets- en wandelpaden liggen over oude spoorlijnen en jaagpaden en zijn vanwege hun vlakke karakter uitermate geschikt voor de gezapige fietser. Daarnaast werden er in Wallonië een aantal thematische fietsroutes uitgestippeld, een oplijsting vind je hier.
Om jullie alvast wat inspiratie te geven, lijsten we graag enkele van de mooiste fietsroutes en -streken op in jouw provincie.

West-Vlaanderen

Niet verrassend is de kust de West-Vlaamse plek bij uitstek voor veel fietsliefhebbers. Maar ook het Brugse ommeland en de Westhoek houden vele fietspareltjes verborgen. Te midden van het eeuwenoude Westhoekse hoppelandschap kan je terecht voor enkele befaamde ‘bierfietstochten’, bijvoorbeeld. In het Brugse ommeland brengen de fietsroutes je langs de mooiste kastelen en abdijen.

Oost-Vlaanderen

De vaak geprezen Leiestreekroute tussen Gent en Deinze brengt je langs de mooie plekjes van de Leiestreek. Ontdek het landschap dat talloze kunstenaars inspireerde en bewonder hun werk in de verscheidene musea die je tegenkomt op je weg. Fiets door pittoreske dorpjes en idyllische plekjes en neem zeker eens een bezoekje aan het prachtige kasteel van Ooidonk.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn verschillende themaroutes uitgestippeld. In de Kempen fiets je door de mooiste landschappen (probeer zeker eens de bekende landlopersroute) en in de stad ontdek je vele groene plekjes, prachtige architectuur en ongekende pareltjes. Benieuwd? Ontdek alvast enkele fietshotspots in deze 360° VR teaser. Ook de mooie stad Mechelen kan je ontdekken met de fiets. Ontdek de 3 uitgestippelde fietsroutes hier.

Limburg

Met jaarlijks meer dan twee miljoen fietstoeristen staat Limburg bekend als dé fietsprovincie bij uitstek. Je kan hier zelfs zomaar fietsen door het water (#FDHW)! In Bokrijk werd aan fietsknooppunt 91 een bijzonder fietspad aangelegd dat je meeneemt dwars door de vijver van De Wijers. Dit award winning fietspad is uniek in België en daarbuiten en is dan ook een echte aanrader! Ontdek alles over de fietstocht hier.

Luik

Fiets door het land van Herve via ‘Lijn 38’ (onderdeel van het RAVeL-netwerk), een oude spoorlijn met een rijke geschiedenis. Stop onderweg zeker eens bij de Adbij van le Val-Dieu en het dorp Clermont-sur-Berwinne, verkozen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Luxemburg

In Luxemburg kunnen zowel fietsers als mountainbikers zich helemaal uitleven op de 600+ kilometer fietspaden en de speciaal uitgestippelde MTB routes. Fiets (of mountainbike) door prachtige en gevarieerde landschappen in de ongerepte en overvloedige natuur op paden die afgelegen zijn van het verkeer. Visit Luxembourg lijstte de top 5 fiets- en mountainbikeroutes op. Neem zeker eens een kijkje!

Namen

In Namen kan je met een heuse spoorwegfiets langs de beeldschone vallei van Molignée fietsen. Deze railbikes volgen een oude spoorweg en brengen je van Warnant of Falaën naar Maredsous en terug. Combineer de fietstocht met een bezoek aan de Abdij van Maredsous. Geniet van een rondleiding, een drankje en een hapje in de cafeteria of het restaurant en laat de kinderen even ravotten in de grote speeltuin. Als je nadien nog graag even de beentjes gaat strekken vooraleer terug te keren, doe dan een mooie wandeling in nabij de gelegen bossen of wandelroutes. Kortom, een ideale gezinsuitstap!

Henegouwen

In de tweeduizend jaar oude stad Doornik fiets je langs de bekende 5 klokketorens en de mooie waterwegen. Fiets de geschiedenis in en ontdek het platteland langs de Schelde en het oude kanaal. De mooie oevers vormen de perfecte picknickplaats om even te genieten van de natuur. Ontdek alles over deze prachtige, pittoreske route hier.

Vlaams-Brabant

Fiets in de sporen van Eddy Merckx en Sven Nys in de speciaal uitgestippelde cycling routes. Heb je het liever wat minder pittig? Probeer dan eens de Voervalleiroute, die je van Leuven naar Tervuren brengt of de Fietsroute van Leuven naar Werchter, een verrassende route met voor ieder wat wils. De populaire Gambrinusroute, tenslotte, brengt je van brouwerij naar brouwerij en passeert enkele opvallende blikvangers. Stippel je graag je eigen Vlaamse-Brabantse fietsroute uit? Dat kan! Op de website van Toerisme Vlaams-Brabant kan je gemakkelijk je eigen route samen stellen.

Waals-Brabant

In Nijvel fiets je via het licht heuvelachtig parcours tussen de adbij van Villers-la-Ville en de kerk Sint-Gertrude. Je ontdek er cultuur, religie en natuur. Fun fact: de abdij fungeerde als decor voor de wereldbekende roman ‘Les Misérables’ van Victor Hugo. Zin in meer? Op ‘Beleef Waals-Brabant’ vind je alvast vele leuke fietsroutes van de streek terug.

Stippel je graag je eigen route uit?

Dat kan ook! Download de gratis Vlaanderen fietsland app, die het mogelijk maakt je eigen routes uit te stippelen over het hele Vlaamse fietsnetwerk. Mag het wat meer zijn? Investeer eens in een Garmin GPS-fietscomputer en stel op voorhand je eigen routes samen, track jouw prestaties, navigeer eenvoudig en deel je routes meteen met vrienden. Heb je al een GPS-fietscomputer? Neem dan eens een kijkje op ‘RouteYou’ en ontdek honderden uitgestippelde fietsroutes over heel België. Download de GPX-file van de gewenste route op jouw fiets GPS en fietsen maar!

We hopen je met deze prachtige fietsroutes en -regio’s geïnspireerd en geprikkeld te hebben om de fiets te nemen en eropuit te gaan. Samen fietsen we de lente in!

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top