Een olympische uitdaging met olympische resultaten - Welzijn breekt records bij Bridgestone

Client cases

Het mantra bij Bridgestone luidt “Safety First, Show Care and Stay Connected”. Als je zo’n nadruk legt op de gezondheid en het welzijn van je werknemers, dan resoneert dat direct met de kernwaarden van Energy Lab. Wij geloven in mensen op de eerste plaats zetten en zorgen dat ze optimaal kunnen presteren in elke situatie. Een waardevolle samenwerking was dan ook snel een feit.

Wie is Bridgestone?

Als wereldleider in banden en duurzame mobiliteitsoplossingen heeft Bridgestone meer dan 20.000 werknemers in de EMIA-regio, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande scheikundigen, ingenieus en datawetenschappers in de industrie. De Bridgestone-groep heeft ongeveer 130 productievestigingen en R&D-faciliteiten, en distribueert producten naar meer dan 150 landen wereldwijd. Ze zijn ook trotse partner van de Olympische en Paralympische Spelen.

Wat was hun uitdaging?

Door de toewijding om het welzijn van werknemers te verbeteren en een gezonde balans tussen werk en privé te bevorderen, neemt Bridgestone voortdurend hun werkcultuur onder de loep. De waarden uiteengezet in de “Bridgestone E8 commitment” zorgen ervoor dat ze constant streven naar een wereldwijde culturele transformatie, gestoeld op empathie. Dit doen ze door best practices te delen, en regelmatig enquêtes uit te voeren om veerkracht, betrokkenheid, verbinding en algemeen welzijn te onderzoeken.

Dit bracht 3 aandachtspunten aan het licht die Bridgestone zelf continu probeert te integreren in hun bedrijf:

 • Versterken van de betrokkenheid: Via verschillende activiteiten hebben ze geprobeerd de tevredenheid, trots en betrokkenheid op het werk te vergroten. Het blijft een uitdaging die voortdurend aandacht vraagt.
 • De work-life balans en welzijn: Bridgestone streeft ernaar de balans tussen werk en privé te verbeteren, vooral sinds de pandemie van 2020, toen thuiswerk grenzen verstoorde en verwachtingen veranderden.
 • Het promoten van continu leren en ontwikkeling: In een snel veranderende wereld geeft Bridgestone graag alle kansen om te leren, nieuwe vaardigheden op te pikken en up to date te blijven. Continu leren moet omarmd worden.

Met deze 3 doelstellingen in gedachten werd Energy Lab gevraagd een op maat gemaakt welzijnsprogramma te ontwikkelen. Een programma dat naadloos aansluit bij het mantra “Safety First, Show Care and Stay Connected”.

Bouwen aan een oplossing

Samen introduceerden we in 2018 B-Olympic, een intern engagement-platform met sportieve uitdagingen en inspiratie om collega’s een actiever en gezonder leven te laten leiden. Oorspronkelijk had het B-Olympic-plan heel specifieke doelstellingen, afgestemd op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Nu de focus van het bedrijf breder ligt, zijn ook de doelstellingen veranderd. We verbeteren niet enkel het fysieke gezondheidsniveau, maar ook andere niveaus, zoals de emotionele, mentale en spirituele energieniveaus.

In het B-Olympic 2023 programma boren we het potentieel van werknemers aan door fysieke en niet-fysieke uitdagingen aan te bieden, samen met inspirerende keynotes en het toepassen van inzichten uit die keynotes.
Individueel leren mensen zichzelf beter kennen en zet het hen aan tot persoonlijke groei. Werknemers die zichzelf uitdagen, zijn meer betrokken en genieten van hun werk. Collectief leiden de teamuitdagingen tot een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid en trots.

Het welzijn van medewerkers krijgt een fysieke, emotionele en mentale boost. Ze zijn veerkrachtiger en daardoor in staat zich aan te passen aan veranderingen en uitdagingen. Dit betekent een toename in productiviteit en een afname in stress. Door stress niet mee te nemen naar huis, zorgen we voor een betere balans tussen werk en privé.

Door onze inspirerende keynotes en programma’s krijgen werknemers nieuwe inzichten, waardoor een cultuur van leren aangemoedigd wordt. Niets is een betere incentive om continu te leren dan de voldoening wanneer je een nieuwe vaardigheid hebt gebruikt om een obstakel te overwinnen.

Implementatie

Het B-Olympic programma van 2023 heeft vier belangrijke thema’s - lichaam, geest, motivatie en effectiviteit - om werknemers te versterken en hen controle te geven over hun persoonlijke groei. Om een succesvol programma te lanceren, hebben we bij Energy Lab de implementatie analytisch en pragmatisch benaderd:

 • Het is noodzakelijk om de specifieke ontwikkelingsbehoeften en interesses van de werknemers in kaart te brengen. Hierbij definiëren we duidelijke doelen die zowel in lijn liggen met individuele ambitie als met de doelstellingen van het bedrijf.
 • Een ander belangrijk aspect om te zorgen dat het programma slaagt, is mentorschap en coaching. Begeleiding, verantwoordelijkheid en motivatie zijn onontbeerlijk. Hetzelfde geldt voor erkenning en beloningen voor prestaties.
 • Om de effectiviteit van het programma te garanderen, voeren we enquêtes uit, vragen we om feedback en laten we ons continu evalueren. Zo kan het B-Olympic-programma zich aanpassen aan de constant veranderende bedrijfscontext.

Dit zijn de resultaten

De samenwerking tussen Bridgestone en Energy Lab heeft al spectaculaire resultaten opgeleverd:

 • 70% nam actief deel aan het programma.
 • 78% heeft bijgedragen om lokale goede doelen te steunen.
 • Meer dan 5.000 deelnemers schreven zich in voor het programma.
 • Alle deelnemers hebben met hun fysieke activiteiten samen een indrukwekkende afstand van 2 miljoen kilometer afgelegd.
 • Er was een algemene toename van 30% in betrokkenheid, wat heeft geleid tot sterkere teams.

“Ik geniet van B-Olympic omdat het me aanzet om actief te blijven en een gezondere levensstijl vol te houden. Het is ook motiverend om te zien hoe onze activiteit bijdraagt aan het doneren van geld voor de strijd tegen kanker. Het advies van een professionele atleet zoals Daley, met zijn uitgebreide ervaring in professionele prestaties, kan ons ook inspireren in onze dagelijkse activiteiten. Zowel op het werk als daarbuiten.”

Marcos Garcia Puerta, Bridgestone Europe Spain Manufacturing Division

Waardevolle lessen

Zoals bij elk programma dat personen transformeert, en ambitieuze doelen nastreeft, zijn we uitdagingen tegengekomen. Die hebben wel waardevolle lessen opgeleverd. Het belang van maatwerk, mentorschap, erkenning en feedback kan niet genoeg benadrukt worden.

Met onze gepersonaliseerde aanpak van welzijn, kunnen we trots stellen dat de samenwerking tussen Energy Lab en Bridgestone een shift in de bedrijfscultuur heeft teweeggebracht. Meer betrokkenheid, sterkere teamverbanden en een gevoel van collectieve prestatie zijn de pijlers voor een cultuur van groei. Een cultuur die het mantra “Safety First, Show Care and Stay Connected” volledig omarmt.

We helpen graag!

Ben je geïnteresseerd in het transformeren van het welzijn binnen jouw organisatie? Neem dan vandaag nog contact op met Edwin. Samen maken we een programma op maat, specifiek afgestemd op de uitdagingen van jouw bedrijf.

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top