Perfect getraind aan de start van een extreme fietsuitdaging

Beweging

Bart Haemelinck bereidde zich samen met Energy Lab voor op de Iron Man en een extreme fietsuitdaging in Marokko. Hij vertelt zijn verhaal.

“Mijn verhaal begon in 2016. Tot dan ging ik veel fietsen en lopen op ‘amateurniveau’. Ik genoot van het sporten, maar van enige begeleiding door een expert was toen helemaal geen sprake. Op een dag kwam mijn schoonbroer met een zot voorstel op de proppen: of ik zin had om samen met zijn triatlonclub deel te nemen aan de Iron Man 70.3 in Zell Am See, Oostenrijk. Ik zag dat wel zitten. Maar het was toen begin juli… en de Iron Man was al eind augustus. Ik had dus amper twee maanden de tijd om mezelf klaar te stomen voor deze uitdaging. Onbegonnen werk zou je denken. Maar ik wou er echt volop voor gaan en daarom besloot ik om me te laten begeleiden door een expert. Ik ging naar Energy Lab voor een conditietest.

Tijdens die test ging ik heel diep, dat is tenslotte ook de bedoeling. Ik kreeg een gedetailleerd overzicht van mijn hartslagzones en ging naar huis met een persoonlijk trainingsschema voor mijn allereerste Iron Man. Mijn doel was in de eerste plaats om hem uit te doen, niet om een toptijd neer te zetten. Ik volgde mijn trainingsschema nauwgezet en ik werd voortreffelijk begeleid door Energy Lab coach Thijs Dekiere. Ik kon met al mijn vragen en twijfels bij hem terecht. Thijs heeft mij echt geholpen om mijn doel op een verantwoorde en gezonde manier te bereiken.

Img 6384 2

Ik deed mijn eerste Iron Man zonder problemen uit, en het jaar daarna opnieuw. Ik had de smaak zodanig te pakken. (lacht) Dit jaar was ik helaas te laat om me in te schrijven. Ik bleef niet bij de pakken zitten en zocht een andere sportieve uitdaging. Op Instagram zag ik dat RocDuMaroc op zoek was naar een gedreven ambassadeur voor hun extreme MTB endurance in de woestijn. Het leek me fantastisch om dit te kunnen doen. Op goed geluk schreef ik me in en begin juli 2018 kreeg ik het goede nieuws dat ik mee mocht! Je moet weten: mountainbiken is nog steeds mijn eerste liefde – behalve mijn vrouw en kinderen dan, natuurlijk (lacht). Ik keek er enorm naar uit om aan de start te staan van deze legendarische MTB tocht! Wel niet te onderschatten, want op de planning stond 6 dagen fietsen, zonder enige rustdag. Dat is goed voor 666 km met meer dan 8.000 hoogtemeters in een temperatuur van om en bij de 30°C. Maar ik zag het zitten, jawel. (lacht)

Ik ging opnieuw te rade bij Energy Lab coach Thijs en hij maakte voor mij een trainingsschema op maat. Ik ga er geen doekjes om winden: de trainingen waren zwaar. Met een pasgeboren zoontje van vier maanden oud en een behoorlijk actieve dochter van vier jaar moest ik soms wat inventief zijn om tijd te vinden om te trainen. Gelukkig ben ik creatief ingesteld dus het lukte me wel. (lacht) Ik werk op ongeveer 35 km van huis. Dus ik fietste telkens naar mijn werk, waardoor ik ’s morgens en ’s avonds al een fietstraining kon doen. Bovendien hoefde ik hierdoor geen files te trotseren in mijn wagen, een zalig bijkomend voordeel.

Img 6053

Na maanden training was het dan eindelijk zover. Op 13 oktober vlogen we naar de plek waar dit grote avontuur twee dagen later zou starten: Ouarzazate in Marokko. Vooral de eindeloze kilometers in de woestijn waren een helse beproeving voor mijn lichaam. Ook mentaal was deze uitdaging heel zwaar. De ontlading aan de finish was dan ook enorm groot, bij álle deelnemers. Voor mezelf was het een groot succes: ik heb alles uitgereden, zonder platte banden (ongelofelijk!), valpartijen of andere pech.

Dit was een onvergetelijke ervaring. De RocDuMaroc valt in geen enkel opzicht te vergelijken met MTB in België. Als je goed getraind aan de start verschijnt en de tochten op een verantwoorde manier aanpakt, is het zeker haalbaar om de finish te halen. De beloning voor het afzien is heel groot: prachtige landschappen, een fantastische organisatie en bevoorradingskampen waar werkelijk alles voorzien is wat je maar nodig hebt om je doel te bereiken.

Zonder de begeleiding van Energy Lab en coach Thijs Dekiere was dit me niet gelukt, daar ben ik vrij zeker van. Ik kan iedereen aanraden om een persoonlijk trainingstraject te volgen met Energy Lab. Je weet dat je gericht en gezond traint en dat je doel haalbaar is. Dat geeft veel houvast en zelfvertrouwen. Het maakt je sterker om er volop voor te gaan!”

Alx6649
Jan 7663

Meer info over RocDuMaroc: www.rocdumaroc.com.

Foto hoofding: Rallycool Photography.


Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top