Powernaps als energy booster!

Slaap

Iedereen heeft wel eens een mindere nacht. Door gepieker, angst, of gewoonweg omdat je moeilijk tot rust kan komen. We weten al dat je een chronisch slaaptekort niet zomaar kan inhalen. Maar kan een powernap rond de middag wel helpen na een slechte nacht? Zeker op momenten waarop je van thuis uit werkt, klinkt de lokroep van ons bed of de zetel heel sterk. We vroegen Professor Dr. Erik Franck, psycholoog & slaapexpert om raad.

De biologische klok

“Slaap wordt gereguleerd door twee systemen die onafhankelijk van elkaar werken: Een slaapsysteem en een waaksysteem. Het waaksysteem wordt gereguleerd door de biologische klok en bestaat uit een ritme dat zich ongeveer elke 24 uur herhaalt, onafhankelijk van het aantal uren dat je hebt geslapen. Periodes van verhoogde alertheid wisselen elkaar af volgens een relatief vast patroon. In de voormiddag zijn we relatief alert, in de namiddag tussen 13u en 15u hebben we een dipje waar de slaapneiging wat toeneemt. Daarna worden we terug alerter en de slaapneiging is het hoogst rond 4u ’s nachts. Dit noemen we het Circadiaanse ritme.

Powernaps

Powernaps hebben hun naam niet gestolen: wie kort en krachtig dut, ontwaakt frisser, met meer energie, meer focus én een beter humeur. Het wordt steeds duidelijker dat het midden op de dag een pauze nemen om te slapen een natuurlijk én nuttig onderdeel is van de normale slaap/waakcyclus dat van nature ‘s middags voor een dipje zorgt. Powernaps helpen de alertheid en mentale effectiviteit te herstellen zonder het vermogen om 's nachts in slaap te vallen te verstoren.

Yes, het kan!

Er zijn echter 2 belangrijke voorwaarden, geeft Erik Franck nog mee. “Je powernap mag niet langer dan twintig minuten duren. Blijf je toch langer doorslapen, dan kom je in een diepe slaapfase terecht wat de power uit het dutje wegneemt. Ofwel zet je de wekker dus na twintig minuten, ofwel zorg je voor een scenario waarbij je sowieso anderhalf uur kunt doorslapen zoals ze doen in Zuiderse landen: dan heb je precies één slaapcyclus afgerond. Daarnaast kan je best je powernap tussen 13u en 14u30 houden. Wanneer je nog dutjes doet na 15u kan dit een negatieve impact hebben op de tijd die je nodig zal hebben om ’s avonds in te slapen.

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top