Silver linings

Mentale gezondheid

Covid-19 deelt rake klappen uit. Mensen worden zieken en sterven aan de gevolgen van het coronavirus, de gezondheidssector staat onder zware druk, scholen zijn dicht, werknemers vrezen voor hun job, gezinnen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, bedrijven kijken tegen een berg schulden aan, de beurzen kelderen en overheden geven miljoenen uit aan borg en medische hulp.


We zitten gevangen in een situatie die ons werk, onze financiën, onze relaties en ons sociaal leven beïnvloedt. Deze periode is op de een of andere manier moeilijk voor ons allemaal. We hebben geen controle over het virus en alles wat het met zich meebrengt, maar wel op de manier waarop we ermee omgaan. We hebben, ongedacht de ernst van de situatie, de keuze om ons in de negatieve spiraal mee te laten slepen of om te proberen het beste te maken van hetgeen de crisis ons aanreikt. Elke wolk heeft een ‘silver lining’ – een zilveren randje - ongeacht de voorspelling.

Dat kan tijd zijn. Tijd om eindelijk eens een aantal dingen te doen waar we nooit tijd voor hadden. Of misschien tijd om eens heerlijk te niksen. Tijd om beter voor onszelf te zorgen. Tijd om meer te bewegen. Tijd om meer verse maaltijden te bereiden. Tijd om te na te denken over wat we doen, hoe we dat doen, waarom we het doen en met wie we het delen. Tijd om onze gewoontes in vraag te stellen. Misschien overwegen we zelfs om een paar van de zaken die we noodgedwongen moesten aanpassen, te behouden, eens de rust terug gekeerd is?

Het kan verbinding zijn. Ook al neemt de eenzaamheid steeds meer toe door gebrek aan echt contact met vrienden aan familie, toch moeten we hier samen door. We ontdekken nieuwe manieren om met elkaar te connecteren en creëren bovendien een ongezien gevoel van solidariteit en samenhorigheid. De vaak wat onpersoonlijke communicatie via berichten en whatsapp maakt tegenwoordig plaats voor echte gesprekken. Wie had gedacht dat we vanuit onze ramen en vanop onze terrasjes samen zouden zingen? Misschien waren we gewoon al een hele tijd verkeerd bezig? Misschien leert het coronavirus ons om terug wat meer mens te zijn?

Het kan ook acceptatie zijn. Het besef dat de rol die we op deze planeet spelen eigenlijk erg klein is en het aanvaarden dat dingen niet altijd gaan zoals we willen, ongeacht hoe goed we voorbereid zijn.

Het kan een regenboog zijn, een glimlach van een vreemde, een zelfgebakken koekje, een fietsrit door de bossen, een postkaartje in de brievenbus. Silver linings kunnen alles zijn wat we willen.

We hebben geen controle over het virus en alles wat het met zich meebrengt, maar wel op de manier waarop we ermee omgaan.Evi Van Acker

Mijn silver lining is, naast het merendeel van bovenstaande zaken, vooral introspectie. Mezelf een spiegel durven voorhouden. Het besef dat de combinatie van een druk werkschema, vele uren sport en een royale sociale agenda zorgen voor een gehaast leven met onvoldoende rust. Covid-19 dwingt me om 10 stappen terug te zetten en de zaken wat meer in perspectief te plaatsen. Als perfectionist probeer ik altijd alles zo goed mogelijk te doen. Ik kan me uren verliezen in details, vaak ten koste van zaken die veel belangrijker zijn. Ik ga echt proberen om meer vast te houden aan alles waarvoor ik dankbaar ben en aan alle mensen waarmee ik het geluk heb m’n leven te mogen delen.

Het leven is een feestje, maar we moet wel zelf de slingers ophangen. Positief blijven en blijven zoeken naar onze silver linings. Ze herinneren ons aan al het moois dat het leven ons te bieden heeft, ook al wordt het soms overschaduwd door moeilijke periodes.

Stay safe, Evi Van Acker

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top