Slapen en schermen: recept voor rampspoed

Slaap


Al dat kunstlicht verstoort de aanmaak van melatonine: ons slaaphormoon. Dat hormoon geeft aan dat het donker is en geeft het lichaam een signaal om zich op de slaap voor te bereiden. Neemt het lichtniveau toe, wordt de productie van melatonine gestopt. Vaak is de verleiding groot om ’s avonds (uit verveling) te bingekijken... in de zetel naar de televisie, of zelfs in bed op je tablet of laptop. 

Maar eigenlijk is bingekijken in bed al uit den boze. Dat kunstlicht van onze schermen bevat zelfs meer blauw licht dan normaal zonlicht. Kijk je na je thuiswerkdag nog 2 uurtjes series op Netflix, wordt de productie van je slaaphormoon met ongeveer 20% onderdrukt. Breder heeft het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan een negatief effect op het in slaap vallen en op slaap algemeen. Dus nog vlug even je mailbox induiken zodat je weet wat de volgende werkdag zal brengen? Niet doen! Stress gespaard en slaap gewonnen. Technologie neemt je hersenen in het ootje, waardoor ze denken actief te moeten blijven.

Binge-watching

Binge-watching is een recent fenomeen. Toch tonen recente studies een verband aan tussen binge-watching en slechte slaapkwaliteit. Los van het blauwe licht, komt de verstoring van slaap ook door de hersenprikkels die we krijgen van het continue tv-kijken tijdens de avond. De opwinding die wordt veroorzaakt door de inhoud van de programma’s - verhaallijnen, actie, beelden – stimuleren de hersenactiviteit en de alertheid. En door de lange duurtijd die kenmerkend is aan binge-watching verstoren deze prikkels onze reguliere slaapcyclus in die mate dat we niet makkelijk de slaap kunnen vatten. Non-stop de laatste episodes van je favoriete serie bekijken kan dan wel heel relax aanvoelen, het zet je brein in werking en zorgt er voor dat je moeilijk tot rust komt.

Hoe doe je het dan wel? 

Stop lichtvervuiling en: 

  • ga overdag minstens 30 minuten naar buiten en haal je portie natuurlijk zonlicht (wat je slaappatroon helpt reguleren en normaliseren); 
  • gebruik via apps of ingebouwde systemen – zoals Night Light bij Windows apparaten – een blauwlichtfilter om de melatonineproductie niet te verstoren. Deze filters zullen echter nooit je echte slaapproblemen oplossen. Daarom is onze laatste tip nog steeds de beste :
  • vermijd het gebruik van elektronische apparaten 1,5 uur voor je naar bed gaat;


  *Source : Binge Viewing, Sleep, and the Role of Pre-Sleep Arousal – Journal of Clinical Sleep Medicine

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top