Vier voordelen van zonlicht voor je gezondheid

Mentale gezondheid

1. De zon is een vitamine D-booster

Er zijn maar liefst 13 vitamines die ons lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Onder invloed van de UV-stralen uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet naar vitamine D. Vitamine D komt ook voor in dierlijke voeding, zoals in vette vis, vlees of eieren, maar de belangrijkste bron blijft het zonlicht.

Één ding is zeker: het is een vitamine waar veel mensen wat extra van kunnen gebruiken! De hoeveelheid vitamine D wordt aangemaakt hangt af van je leeftijd, de duur van de blootstelling aan de zon, de hoeveelheid pigment in je huid, de intensiteit en de golflengte van de UV-stralen en de hoeveelheid onbedekte huid.

Uit verschillende studies en rapporten blijkt dat een kwartier tot een half uur in openlucht voldoende is voor de aanmaak van vitamine D!

2. Goed voor je geheugen

Door de hoeveelheid zuurstof die je krijgt door de zon, worden je zenuwcellen gestimuleerd. Daarom is het geheugen van mensen die af en toe in de zon zitten, beter dan dat van mensen die minder lang in de zon zitten. Zonlicht heeft dus een positief effect op je geheugen.

3. Goed gemutst

Uv-straling heeft ook een positief effect op de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd.  Hierdoor voelen we ons energieker en opgewekter. Een goede dosis vitamine D zorgt met andere woorden ook  voor een goed humeur.

4. Goed voor je botten en spieren

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding kan opgenomen worden in je bloed, wat nodig is om je botten en spieren goed te laten functioneren. Maak je te weinig vitamine D aan, dat zal je te weinig calcium opnemen, wat op termijn je botten kan verzwakken en ook klachten zoals spierpijn en vermoeidheid kan veroorzaken.

Ben je met deze 4 voordelen overtuigd dat een beetje zon goed is voor je lichaam? Ga dan snel naar buiten en geniet van de eerste zonnestraaltjes.

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top