Waarom we makkelijker sporten in de lente

Die lentezon, zalig toch? Na maanden binnen zitten tijdens de koude wintermaanden, doet het deugd om het zonnetje te voelen. Plots krijg je ook veel meer zin in je workout, die je de voorbije maanden misschien even links liet liggen. Maar wat doet zonlicht nu met je gezondheid en hoe overkom je in het lenteseizoen de winter(sport)dip?

Vitamine D(oorzetting) 

 Er zijn maar liefst 13 vitamines die ons lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Onder invloed van de UV-stralen uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet naar vitamine D. Één ding is zeker: het is een vitamine waar veel mensen wat extra van kunnen gebruiken. Uv-straling heeft ook een positief effect op de aanmaak van endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd.  Hierdoor voelen we ons energieker en opgewekter. Een goede dosis vitamine D zorgt met andere woorden ook  voor een goed humeur en meer zin in dat loopje of die deugddoende workout.

Sterke botten, sterke spieren 

 Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding kan opgenomen worden in je bloed, wat nodig is om je botten en spieren goed te laten functioneren. Maak je te weinig vitamine D aan, dat zal je te weinig calcium opnemen, wat op termijn je botten kan verzwakken en ook klachten zoals spierpijn en vermoeidheid kan veroorzaken.

Dat allemaal door de zon, maar ook andere randzaken geven je meer zin om sportiever in het leven te staan in de lente. Gun jezelf zo eens een nieuw sportgadget, nieuwe sportoutfit of -schoenen. Zeg nu zelf, het is fijner te gaan sporten in je nieuwe kleurrijke outfit of met een nieuwe wearable aan de pols. Natuurlijk hoef je niet voor elke training een nieuwigheid aan te schaffen, maar jezelf af en toe eens belonen met een leuk extraatje kan motiverend werken. 

Aansporing door anderen 

Een belangrijke motivator zijn de mensen rondom je. Omring je met mensen die je motiveren te blijven doorzetten, het sporten extra leuk maken en er samen voor willen gaan. Kom je thuis na een lange werkdag en wil je liever je pyjama aantrekken? Bel of sms dan naar die ene vriend/vriendin voor wat motiverende woorden.

Remind yourself why you started

En blijven we toch ondanks het leuke lentegevoel hangen in dat ‘sportdipje’, is dit mede omdat we uit het oog verliezen wat onze drijfveren zijn. Herinner jezelf aan de redenen waarom door het huis te versieren met motiverende post-its. Een inspirerende quote aan de frigo? Check! 

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top