Wat maakt gelukkiger: korte trips of een lange vakantie?

Mentale gezondheid

Vakanties, wie houdt er niet van? In België heb je doorgaans recht op 4 weken vakantie per jaar. Hoe besteed jij jouw vrije dagen? Kies jij ervoor om na een jaar hard werken in de zomer drie tot vier weken vrij te nemen of maak jij om de paar maanden een korte trip van enkele dagen? Hieronder vertellen we je welke manier van reizen tijdens het jaar zorgt voor de meeste ontspanning en geluk.

Voorpret

Herken jij het gevoel al tikkend achter je toetsenbord even weg te dromen naar een plaats hier ver vandaan. Een kort moment omring jij je met prachtige natuur en heerlijk eten van jouw aankomend vakantieland. Uit onderzoek blijkt dat de voorpret van een reis vaak meer geluk oplevert dan de reis zelf. Het is dus belangrijk om hiervan te profiteren! Wanneer jij verder van tevoren boekt, geef je jezelf meer tijd om je reis te plannen en jezelf voor te bereiden. Je krijgt een grote geluksboost door over je vakantieland te praten en lezen. Wanneer jij ervoor opteert om gedurende het jaar diverse korte trips te doen, kun je de momenten met voorpret maximaliseren. Je kunt dan om de paar maanden nieuwe dingen leren over de verschillende plaatsen van bestemming. Kies jij voor een eenmalige lange vakantie, dan heb je slechts één moment van voorpret. Door te kiezen voor meerdere korte trips, kun jij dus het aantal geluksboosts over het jaar optimaliseren.

Herinneringen maken 

Op de plaats van bestemming, kijk je je ogen uit. Je geniet van alle sensaties die de nieuwe cultuur, de fantastische omgeving en het onwijs lekkere eten veroorzaken. Deze verwondering zorgt ervoor dat er herinneringen aangemaakt worden. Ons brein legt deze herinneringen vervolgens vast en slaat ze op, maar alleen als er genoeg verwondering en emotie aan te pas komt. Eenmaal thuisgekomen kunnen we in onze gedachten teruggaan naar deze heerlijke tijd, wat een goed gevoel geeft. Wanneer we in de tweede of derde week weer een prachtig kasteel zien zijn we vaak een stuk minder onder de indruk. Het is meer van hetzelfde en het wordt dus nauwelijks meer opgeslagen in je brein. Nieuwe herinneringen maak je vooral in de eerste paar dagen van je vakantie. Bij korte trips sla je dus bijna evenveel herinneringen op als tijdens een lange reis. Wanneer jij kiest voor meerdere korte trips, verzamel je in totaal dus meer herinneringen en geluksmomenten.

Vakantiepret

De meeste mensen ervaren een gelukzalig en ontspannen gevoel op vakantie. Uit onderzoek blijkt dat na de eerste paar dagen van onze vakantie het geluksgevoel toeneemt, met een piekgevoel op de achtste dag, daarna wordt de vakantiepret constant. Met een reis van acht dagen heb je namelijk genoeg tijd om te ontspannen. Bovendien is de trip kort genoeg om ruzietjes te voorkomen en is het een relatief kleine moeite om na je vakantie je drukke leven en werk weer op te pakken. Dit zorgt ervoor dat je overbodige stress voorkomt. Bij langere vakanties komt er soms meer sleur in, ontstaan irritaties en is het lastiger om daarna weer aan je opgestapelde werkzaamheden te beginnen. Dit alles zorgt voor een verminderd geluksgevoel. Kortom, voor een optimale geluksboost tijdens je vakantie lijkt acht dagen ideaal.

Bedenk dus vooraf goed wat je met al je vakantiedagen doet! Het meest gunstige is om jezelf meerdere keren per jaar te trakteren op een korte geluksboost van gemiddeld acht dagen. Op deze manier maximaliseer jij jouw voorpret, verzamel je in jouw brein diverse herinneringen en profiteer je optimaal van jouw geluksgevoel tijdens de vakanties. Kortom, wacht niet tot de zomer, maar pak je koffers en ga tussendoor ook regelmatig een paar dagen op reis. 

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top