Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Coach Paul Van Den Bosch over de overwinning van Thibau Nys

Hoe was de voorbereiding van Thibau Nys in de aanloop naar zijn eerste Europese overwinning op de weg? Coach Paul Van Den Bosch geeft de antwoorden.

Hoe heeft het trainingsschema van Thibau Nys er aan bijgedragen om tegen de verwachtingen in een topprestatie neer te zetten?

Paul Van Den Bosch: “Hij was zeer goed bezig de laatste 10 wedstrijden. Hij eindigde altijd bij de top 3 en werd ook 2e op het Belgisch kampioenschap van de U23 (beloften). Het was dus niet geheel onverwacht. Het feit ook dat hij geselecteerd was, is ook een duidelijk signaal geweest van de bondscoach dat hij er zelf ook in geloofde dat Thibau een goede prestatie ging neerzetten. Natuurlijk zit er nog een groot verschil tussen goed presteren en winnen en dat heeft Thibau wel ongelofelijk gedaan.” 

“Het trainingsschema dat Thibau kreeg heeft er zeker aan bijgedragen, maar is zoals altijd een schakel in het geheel. Hij traint al jaren binnen een bepaald schema. Dat is zeker al altijd enorm belangrijk geweest in zijn evolutie als renner. Maar het feit dat hij wint is in eerste instantie bepaald door het talent en de werkkracht van de atleet, in dit geval Thibau Nys zelf. Niet alleen dat, ook zijn koersinzicht, zijn ploegmaat Van Eetvelt en team Trek Baloise Lions en zijn enorme entourage zijn van groot belang. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een gestructureerd trainingsschema van groot belang is maar dat blijft altijd onderdeel van een veel groter geheel. Anders zou het makkelijk zijn: als je enkel een schema moet volgen, dan kan iedereen topsporter worden. Kortom: het trainingsschema is de schakel van een heel grote ketting.” 

Een gestructureerd trainingsschema van groot belang is maar dat blijft altijd onderdeel van een veel groter geheel.Paul Van Den Bosch

Thibau Nys werd initieel niet geselecteerd voor het WK veldrijden. En nu is hij plots Europees kampioen op de weg. Had je deze progressie van hem verwacht?

Van Den Bosch: “Hij was inderdaad niet geselecteerd. Dat is uiteraard voer voor discussie. Wat betreft zijn progressie ... We wisten dat het een kwestie van tijd was. In zijn trainingsplan vorig jaar heeft hij nog relatief beperkt getraind en dit jaar is dat enorm toegenomen. Verbetering was logisch, maar we konden ook niet voorspellen dat hij Europees kampioen ging worden. We wisten slechts drie weken voor het EK begon dat hij geselecteerd was. Nu slaat hij eigenlijk bijna 2 jaar over... Wat hij in 1 jaar doet, doen veel beginnende renners in 3 jaar.”

Wat zijn jouw verwachtingen, als coach, naar hem?

Van Den Bosch: “Wel, wij hebben een visie van bij het begin. Die geldt voor iedereen. Alles stap per stap. Die visie hebben we allemaal, ook zijn vader Sven Nys. We gaan vooral geen stappen overslaan. Die visie bestond voor het EK en blijft dezelfde na het EK. Volgend jaar gaat hij dus niet ineens bij de profs gaan rijden op hoog niveau. Er zal misschien wel wat verandering komen in de wedstrijden die hij zal meerijden maar in principe gaat die Europese titel weinig doen aan de visie die we hebben met Thibau. Er zijn nog heel veel stappen te zetten waarop we eerst gaan focussen, zoals bijvoorbeeld zijn trainingsprogressie. We gaan zeker niet ineens gek gaan doen.”

Hij kan voor alle mogelijke trainingswetenschappelijke vragen, zoals een lichaamsscan, altijd terecht binnenin het Energy Lab team. Paul Van Den Bosch

Wat is de rol van Energy Lab binnen de coaching van Thibau Nys?

Van Den Bosch: “De rol is substantieel uiteraard. Thibau wordt al van heel jonge leeftijd getest en geëvalueerd binnen Energy Lab en ik geef hem altijd al als coach vanuit Energy Lab zijn trainingsschema’s. Heel zijn trainingsbegeleiding komt vanuit Energy Lab. Die biedt hem al van zeer jonge leeftijd een wetenschappelijk kader aan. Hij kan voor alle mogelijke trainingswetenschappelijke vragen, zoals een lichaamsscan, altijd terecht binnenin het Energy Lab team. Opnieuw is dat weer hetzelfde verhaal met de belangrijke schakel in de gehele ketting.” 

Hoe kan je iemand die nog zo jong is en nog volop in ontwikkeling zit het beste voorbereiden op het worden van een profrenner?

Van Den Bosch: “Door geen stappen over te slaan. Rustig de visie die we hadden verder uit te werken en met de voetjes op de grond te blijven staan. We werken gewoon door. Natuurlijk, als er meer interesse komt dan zullen we wel enkele stappen versnellen maar we blijven rustig evolueren om tot een stabiele renner te komen.” 

Is er sinds zijn overwinning meer interesse vanuit grote World Tour Teams?

Van Den Bosch: “Uiteraard, er is natuurlijk vraag. Ploegen vandaag zijn zeer fel op zoek naar jong talent. We zien dat bij Evenepoel, Pogačar, Bernal, noem maar op. Allemaal jonge renners. Ploegen zijn nu al heel vroeg op zoek naar nieuwe talenten dus het spreekt voor zich dat ze ook naar Thibau kijken. Momenteel houden we de boot een beetje af. Dat is iets dat Bob Verbeeck, Sven Nys en ik samen moeten bekijken om te zoeken naar de beste weg voor de verdere begeleiding van Thibau.” 

Gaan we Thibau Nys eerder zien in Vlaamse klassiekers of is het toch eerder een ronderenner?

Van Den Bosch: “Dit is moeilijk om nu al te zeggen. Hij heeft op vandaag nog geen enkele serieuze ronde gereden dus als we dit zeker willen weten moet hij eerste rondes als de Giro voor beloften, de Ronde van Aosta en de Ronde van de Toekomst rijden. Hij moet eerst op dat niveau laten zien of hij daar in kan presteren. Door te laten zien of hij het echte klimwerk aankan en goed kan recupereren tijdens rondewedstrijden.  

Het is dus afwachten. Ik denk dat het op dit ogenblik nog te vroeg is om te zien waar zijn kwaliteiten liggen omdat hij bijna nog nooit grote wedstrijden gereden heeft bij de beloften. Één vogel maakt de lente niet.” 

Het principe van coaching is: versterk de sterke punten. Paul Van Den Bosch

Wat zijn de voornaamste punten waarin je als trainer nu verder op wilt werken met Thibau?

Van Den Bosch: “Enerzijds, zijn sprint, dat is een heel sterk punt van Thibau. Het principe van coaching is: versterk de sterke punten. Mensen laten excelleren in hun sterke punten. Maar goed, op dit ogenblik weten we ook nog te weinig wat zijn zwakke punten zijn. Anderzijds gaan we dus volop moeten inzetten op een zo algemeen mogelijke training door vooral te werken op het uitdiepen van zijn motor. Zijn basisuithouding gaan versterken is noodzakelijk in de wielersport en dat doe je door zoveel mogelijk kilometers te malen om op die manier zijn fond te gaan vergroten.” 

Hoe kan je zo een jonge renner die nu al heel wat druk op zijn schouders draagt begeleiden op mentaal vlak?

Van Den Bosch: “Dat hangt deels af van de mentale veerkracht van Thibau zelf. Je kan zeggen wat je wil maar de verwachtingen zijn na het EK duidelijk de hoogte in gegaan. Hoe gaat hij daar zelf mee om? Het is uiteraard ook aan zijn omgeving en entourage om de druk zo veel als mogelijk weg te nemen. Hij moet beseffen dat hij op dit ogenblik al boven verwachtingen gepresteerd heeft. Alles wat er nu bij komt is de kers op de taart. Er moet vooral niets meer, hij gaat altijd zijn best doen maar hij is wel degene die met die mooie trui zal rondrijden.” 

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276