+ De impact van zomertijd op je biologisch ritme

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

De impact van zomertijd op je biologisch ritme

Slaap

Op 28 maart schakelen we over op zomertijd. Je zult je horloge dus een uurtje vooruit moeten zetten, wat betekent dat je een uur slaap ‘verliest’. Maar de impact blijft niet beperkt tot het verlies aan slaap. ​Het is iets dat diep geworteld is in ons gedrag. We veranderen tweemaal per jaar de tijd, eind oktober naar standaardtijd en eind maart naar zomertijd. Welke invloed heeft dit op onze gezondheid en hoe kunnen we ons erop voorbereiden?


Besparen van energie

Deze tijdsveranderingen, die eind jaren zeventig in Europa werden geïntroduceerd, zouden energie moeten helpen besparen. Door de tijd te veranderen, kun je langer werken dankzij het zonlicht en minder energie verbruiken. Dit heeft vandaag echter minder impact, tot het punt dat het tijdssysteem binnenkort in Europa zou worden geschrapt. Door de pandemie werd de schrapping uitgesteld. De impact van de tijdswisseling is vooral belangrijk voor onze gezondheid en ons slaappatroon.

Meer dan een verloren uurtje slaap

Er wordt vaak gezegd dat je een uur slaap verliest wanneer we overschakelen naar zomertijd. Om 2 uur ’s ochtends slaan we een uur over en zetten we de klok meteen op 3 uur. Deze schijnbaar onschuldige verandering heeft een invloed op ons ritme en biologische klok. Ons circadiaans ritme verloopt in cycli van 24 uur en deze kleine verandering kan ons de komende dagen verstoren. Melatonine, het hormoon dat ons waak-/slaapritme reguleert, wordt beïnvloed door langdurige blootstelling aan licht. Dus we zullen later op de dag slaperig zijn. Naast deze slaapstoornissen hebben we ook last van verminderde aandacht, eetlust en een chagrijniger humeur door de aanmaak van cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Sommige wetenschappers beschouwen de overschakeling naar zomertijd zelfs schadelijker dan de beruchte jetlag, die wordt geassocieerd met het veranderen van de tijdzone tijdens het reizen.

Hoe de effecten van de tijdswisseling voorkomen 

De huidige situatie die we nu doormaken, maakt het er ook niet eenvoudiger op. Het is nu meer dan een jaar geleden dat we veerkracht hebben getoond in het licht van een crisis en dat zowel ons levens- als werkritme zijn verstoord. Om te voorkomen dat deze nieuwe tijdswijziging het verder verstoort, kun je je erop voorbereiden:

  • Ga twee tot drie dagen voor de tijdswisseling iets eerder slapen. Je past je geleidelijk aan aan de nieuwe dag / nacht-cyclus.
  • Zorg dat je niet te veel slaapt voordat de tijd verandert.
  • Ga in het algemeen ook op vaste tijden, weekdagen en weekenden slapen. Als uitslapen op zaterdag verleidelijk klinkt, weet dat het je ritme zal veranderen. 
  • Doe een fysieke en / of sportieve activiteit in het weekend van 27-28 maart om je wat meer “moe te maken” en je aan te moedigen eerder naar bed te gaan. Over het algemeen is dagelijkse lichamelijke activiteit uitermate belangrijk voor je slaappatroon en gezondheid.

Hoe je kinderen aan deze tijdswisseling laten wennen

  • Vol energie en veel licht in de ochtend: breng je kleintjes aan het bewegen en stel ze bloot aan natuurlijk licht zodra ze wakker worden. Ga indien mogelijk ook te voet of met de fiets naar school in plaats van met de auto.
  • Bereid je een paar uur voor bedtijd al voor op het slapengaan: spelen in de tuin of je kinderen opwinden helpt niet om ze snel in slaap te doen vallen. Creëer een donkerdere omgeving (sluit de gordijnen, sluit de luiken of jaloezieën) aan het einde van de dag, speel rustige spelletjes, lees een verhaal en bereid je voor op bed in kalme omstandigheden.

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276