Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Een gezond menu voor tijdens de feestdagen

Inspiratie voor een lekker en gezond kerstmenu!

1. Aperitiefhapje 

Crème van zalm met pesto en rucola 

Ingrediënten

4 personen

  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • 125 ml light room
  • 1/2 zakje klop-fix (4 g)
  • 1 koffielepel citroensap
  • 30 g rucola
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper (en zout)
  • 1 grote tomaat

 

Bereidingswijze

  1. Klop de room lichtjes na toevoeging van klop-fix.
  2. Hak de zalm fijn en voeg hieraan het citroensap toe.
  3. Houd enkele stukjes over voor de decoratie.
  4. Meng de room onder de fijngehakte zalm.
  5. Kruid het mengsel met peper (en zout). Houd het mengsel koel.
  6. Houd enkele blaadjes rucola apart. Mix de rest van de rucola, de pijnboompitten, peper (en zout) met net genoeg olie tot een smeuïge, groene puree.
  7. Snij de tomaat in kleine blokjes.
  8. Verdeel de zalmcrème over de glaasjes, voeg de pesto en nadien de tomaat toe.
  9. Werk af met een blaadje rucola en een stukje zalm.


2. Hoofdgerecht 

Kalkoen uit de oven

Ingrediënten

4 personen:

  • 1,75 kg kalkoen
  • 600 g kippengehakt
  • Scheutje olijfolie
  • 1/2 fijngesneden ui
  • 1/2 teentje look
  • 100g gemengde bospaddenstoelen
  • 100 g verse broodkruimels of paneermeel (havermeel kan ook)
  • 100 g fijngehakte pecannoten
  • 10 g fijngehakte tijm
  • 10 g fijngehakte salie
  • 100 g cranberries

Tip van de chef!

Wil je het kalkoenvlees extra mals maken? Dan kan je de kalkoen best vooraf pekelen of inzouten (minder werk 😉). Hoe doe je dat? Door een of twee dagen vooraf de kalkoen langs de buitenkant met zout in te wrijven. Zo kan het zout voldoende verspreiden wordt de binnenkant ook beter gekruid. Voor een kalkoen van 3,5 kg reken je dan best 4,5 gram zout voor het voorzouten. Vooraleer je aan de slag gaat met het vullen en garen van de kalkoen, moet je deze even afspoelen onder de kraan en nadien droog deppen.  


Bereidingswijze:

De kalkoen vullen

  1. Bak de bospaddenstoelenmengeling met de gesneden ui, look en fijngehakte tijm op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie of klontje boter.
  2. Voeg het kippengehakt, de cranberries (in hun geheel of fijngehakt), de pecannoten, de fijngehakte salie en de gebakken paddenstoelen samen in een kom en kneed tot alle ingrediënten goed met elkaar vermengd zijn. Kruid af met zout en peper (hoeveelheid naar wens).
  3. Voeg nog wat vers broodkruim, paneermeel of havermeel toe zodat de vulling goed stevig is.
  4. Vul de kalkoen, maar let op dat je ze niet volledig volpropt, anders kan de kalkoen in de oven wel eens scheuren.
  5. Bind samen met keukentouw

 

De kalkoen braden in de oven

  1. Plaats de gevulde kalkoen in een ovenschaal
  2. Verwarm de oven tot 180° en korst de kalkoen gedurende 10 minuten aan. Zo krijg je een krokant korstje!
  3. Verlaag de oventemperatuur tot 165° en laat de kalkoen nog eens 20 minuten garen.
  4. Bedruip het vlees regelmatig met het vleesvocht in de ovenschaal. Zo blijft de kalkoen lekker sappig.


Hoe weet je of de kalkoen gaar is?

 Prik in de kalkoen met een metalen priem (satéprikker) of fijn mes, wacht 3 seconden en haal hem er dan uit. Voelt de priem warm aan? Dan is de kalkoen klaar om uit de oven te halen. Een tweede trucje is om de priem in het deel met de vulling te steken. Komt de priem er zonder vulling uit? Dan is de vulling ook volledig gegaard.

 

Het hoofdgerecht serveren: 

Haal de kalkoen uit de oven, dek de ovenschaal af met zilverpapier en laat het vlees nog 10 à 15 minuten rusten. Intussen kan je de bijgerechten afwerken of dresseren.


3. Nagerecht

Torentje van exotische vruchten

Ingrediënten

4 personen

  • 4 vellen filodeeg (brickdeeg)
  • 1 verse, rijpe mango
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 4 passievruchten
  • 400 g magere platte kaas (0% vetgehalte)
  • Zoetstof naar believen

 

Bereidingswijze

  1. Schil de mango en snij het vruchtvlees van de pit los. Snij het vruchtvlees in smalle reepjes.
  2. Snij de passievrucht doormidden door en haal het vruchtvlees uit de schil.
  3. Verwarm de oven voor op 210°C.
  4. Leg een vel filodeeg op bakpapier op de bakplaat, bestrijk ze licht met wat water.
  5. en leg er een volgend vel filodeeg bovenop. Bestrijk ook dit vel met water.
  6. en leg er een derde en vierde vel bovenop.
  7. Snij de stapel filodeeg in de lengte in drieën en snijd vervolgens iedere reep in vier.
  8. Bestrijk ieder vierkantje lichtjes met olie.
  9. Bak de vierkantjes filodeeg gedurende 3 tot 5 minuten goudbruin in de oven.
  10. Meng het vruchtvlees van de passievrucht met de reepjes mango.
  11. Breng de platte kaas op smaak met zoetstof.
  12. Leg op elk bord een vierkantje gebakken filodeeg, schep daarop een lepel platte kaas en een lepel van het vruchtenmengsel. Dek dit af met een tweede vierkantje filodeeg.
  13. Schep hierop opnieuw een lepel platte kaas en een lepel van het vruchtenmengsel.
  14. Plaats tot slot een derde vierkantje filodeeg bovenop.

Smakelijk!

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276