Het advies van onze coaches in de laatste rechte lijn richting marathon
Testing & Coaching
Nog een kleine 3 maand en de grote dag voor onze Breaking3-lopers is aangebroken. Tijdens de marathons van Rotterdam en Antwerpen zullen zij namelijk aan de start staan met enorme ambities. Halfweg het traject, bespreken we met onze coaches Thijs en Jolien de evoluties bij de deelnemers. Zijn ze tevreden over het reeds geleverde werk op het vlak van voeding en fysieke paraatheid? Maar we polsen ook even waar de focus ligt in deze laatste rechte lijn richting de magische grens van 3 uur.
Hoe verliep het traject van de deelnemers tot nu toe? Hebben we te maken met tevreden coaches?
Zeker en vast. Wij houden alvast een positief gevoel over aan het eerste deel van dit Breaking3-project. Onze lopers zitten op schema om hun persoonlijke besttijd te verbeteren. Momenteel zijn er 2 blessures die moeten opgevolgd worden. Met deze individuen gaan we heel realistisch bekijken of het haalbaar blijft om hen voor te bereiden op een marathon. Té grote inhaalbewegingen nastreven zou nefast zijn voor hun gezondheid, dat willen we absoluut vermijden.

Een echte winterprik bleef voorlopig uit. Thijs, denk je dat dit in het voordeel van de deelnemers speelt?
Ik zag dat onze deelnemers hun schema quasi probleemloos konden volgen tijdens deze koudere periode. Wanneer het bijvoorbeeld bij sneeuw of ijs te gevaarlijk bleek om te lopen, hebben we de lopers aangeraden om te kiezen voor een alternatieve training. Je zoekt dan beter even een loopband, de crosstrainer of de fiets op. Ook een zwemtraining inlassen op dergelijke momenten zorgt dat je cardio getraind blijft. Verder zijn de feestdagen en tal van recepties stilaan achter de rug, waardoor de deelnemers zich nu opnieuw 100 procent kunnen focussen op hun trainingen.

Jolien, jij bent onze voedingsexpert. Hoe staan onze deelnemers er momenteel voor op dit vlak?
Nog heel wat lopers moeten hun wedstrijdgewicht bereiken. Een algemeen aangenomen stelling is de volgende: een gewichtsdaling van 10 procent, zal resulteren in zo’n 10 procent sneller looptijd. Daarom is voeding een erg onderschatte factor, maar wel van groot belang in dit project. Als coaches gebruiken wij uiteraard alle mogelijke aspecten om de tijden van onze deelnemers te verbeteren. Wij houden ervan om samen met hen, via de juiste professionele begeleiding, hun dromen te verwezenlijken. Echter ‘te scherp’ staan kan ook negatieve gevolgen hebben. Ik denk dan aan overtraining, krachtverlies of spierafbraak.
Ben jij, net als Thijs, tevreden over de ontwikkelingen die de deelnemers maakten?
Ik merk enkel positieve evoluties op. We hebben te maken met ervaren lopers, maar met onze expertise kunnen we hen toch nog heel wat bijleren. Tijdens de workshop marathonvoeding legde ik vooral de nadruk op de basisvoeding. Deze moet volledig op punt staan, alvorens de focussen te leggen naar sportvoeding en eventuele supplementatie.
Tijdens de winterperiode is het imuunsysteem van onze deelnemers van groot belang. Ik bekijk afvallen niet als een sprintwedstrijd. Een geleidelijke evolutie is aangewezen om andere trainingseffecten of loopkwaliteiten niet in het gedrang te brengen. De deelnemers zijn erg gedreven en willen er absoluut alles uithalen wat erin zit. Daarom is deze deskundige begeleiding absoluut nodig. De grenzen moeten op een verstandige manier worden opgezocht.

Hoe zorg jij voor de opvolging van de lopers?
De deelnemers komen op regelmatige tijdstippen langs op consultatie. Dit gebeurt niet online, aangezien ik een face-to-facegesprek hoog in het vaandel draag. Tijdens elke visite wordt een DXA scan afgenomen om de progressie te overlopen. De deelnemers worden verder ook gevraagd om een voedingsdagboek in te vullen. Dit toets ik vervolgens af met de geleverde trainingsarbeid. Zo bekijken we samen dat een training met de juiste energievoorraad werd aangevat. Op deze manier kunnen de deelnemers leren uit de fouten die gemaakt werden.
Binnenkort volgt met elke loper een tussentijds evaluatiegesprek. Waar ligt de trainingsfocus de komende maanden?
We willen tijdens dit gesprek bekijken welke eindtijd zij mogen ambiëren tijdens hun marathon, weet Thijs te vertellen. Voorlopig werd er sterk ingezet op het basis loopvolume bij onze deelnemers, nu gaan we over tot de specifieke marathonvoorbereiding. Door de intensiteit te verhogen en te werken met intervaltrainingen, hopen we de loopsnelheid omhoog te brengen. Via de Polar Flow-applicatie volgen we dit zéér nauwkeurig op. De Polar M430 sporthorloge zorgt met zijn 6 sensoren voor een gedetailleerde hartslagmeting tijdens deze intervaltrainingen.
Een intensieve training kan heel goed dienst doen om de wedstrijd te simuleren. Dit is dus het ideale moment om je voeding te testen.

Hoe belangrijk is voeding bij het herstel van deze intensieve trainingen?
Door de stijgende loopintensiteit, ga je meer suikers verbranden. Voldoende energie opnemen vóór, maar ook tijdens de trainingen is dus cruciaal. Een energie gel of een andere koolhydraatrijke snack kan tijdens je workout makkelijk van pas komen. Maar ook de recuperatie gaan we wat aanpassen. Tijdens korte en rustige trainingen kan een yoghurt of platte kaas met een stukje fruit volstaan als recuperatie. Na een intensieve training hebben we meer suikers nodig, die we kunnen aanvullen via rijstpap of chocolademelk. Daar ligt het grootste verschil de komende maanden.

Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met gezonde voeding, aangezien er tijdens dit project gewerkt wordt met recreatieve lopers. Kan je hiernaast ook een bepaald product aanraden?
Tijdens het lopen kan je gebruik maken van de isotone sportdrank van SANAS, geeft Jolien aan. Hun Isomix is een ideale dorstlesser en bevat dextrose, fructose, sucrose maar vooral maltodextrine. Het verlies van vocht en mineralen door onder andere zweten wordt door deze formule perfect opgevangen. Isomix bevordert dus de opname van vocht tijdens de inspanning. Verder bevat dit product geen voedingszuren, overdadige aroma's, kunstmatige zoetstoffen of felle kleurstoffen. Deze zorgen enkel voor maag- en darmlast en dragen dus niet bij tot een optimale prestatie.
Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?
Neem contact op