Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Hoe de Spelen ons lessen leren voor het werkleven door Kristof De Smet - CEO Energy Lab

De Olympische Spelen in Tokio waren iets bijzonders. Atleten overtroffen zichzelf meer dan ooit en vele Olympische, Wereld- en Persoonlijke records werden gebroken. Maar los van de sportieve prestaties, kan ik, Kristof De Smet CEO van Energy Lab, vijf belangrijke lessen trekken uit deze Olympische Spelen. Lessen die we kunnen toepassen op ons eigen (werk)leven en -ethiek. Ik deel ze graag met jullie.

Kristof De Smet Square
“In topconditie verkeren is niet enkel een fysieke gewaarwording, maar minstens evenzeer een mentale.”Kristof De Smet - CEO Energy Lab

1. Mentaal welzijn zou altijd één van de topprioriteiten moeten zijn, zo niet de nummer 1 prioriteit.

 'R' voor retired. De hele sportwereld was geschokt toen Amerikaans turnster en publiekslieveling Simone Biles zich terugtrok uit de teamcompetitie. Waarom? Ze ging gebukt onder zware mentale druk. Tot op de dag van vandaag blijft het een miskend probleem, aangezien de American Gymnastics Federation oorspronkelijk verklaarde dat ze zich terugtrok vanwege een 'medisch probleem'. Zelfs sportjournalisten durfden te speculeren dat ze het had kunnen 'faken'.
Maar net zoals mentale stress Biles verhinderde om 100% gefocust te zijn bij een extreem moeilijke sprong of oefening zonder zichzelf of haar team in gevaar te brengen, kan een medewerker niet op zijn of haar best presteren en weloverwogen keuzes maken wanneer ze te kampen hebben met mentale problemen en/of een overdosis stress. In topconditie verkeren is dus niet enkel een fysieke gewaarwording, maar minstens evenzeer een mentale.

2. Stop nooit met het stellen van doelen

Topsporters stoppen niet wanneer ze hun persoonlijk, nationaal, wereld- of olympisch record verbeteren. Nee, ze zetten vrijwel direct hun zinnen op hun volgende doel. Een van de eerste zinnen die de Belgische marathonloper Bashir Abdi uitte na het winnen van zijn bronzen medaille was bijvoorbeeld dit: "Ik ben ongelooflijk blij, maar ik keer graag nog eens terug voor goud." Door voortdurend nieuwe doelen te stellen en daar als bedrijf en als team naar toe te werken, komen we dichter bij die grotere doelen, die grote dromen die we willen vervullen.

3. Zeg niet ja op alles

Tijd is kostbaar, net als onze middelen. Sporters zijn bekend met dit probleem. Loper Kevin Borlée besloot zich terug te trekken uit de halve finale van de 400 m om 100% fit te zijn voor zijn 4x400 m event. Hij wist diep vanbinnen dat zijn medaillekansen in die discipline groter waren. Soms moet je je krachten en talenten sparen en niet tegen elke kans ja zeggen, want de échte kans kan elders liggen. Zijn beslissing was de juiste: ze vestigden een nieuw nationaal record. Jammer genoeg misten hij en zijn teamgenoten een medaille met zes tienden van een seconde en eindigden ze als vierde. Maar het is vaak moeilijk om nee te zeggen, vooral als je gepassioneerd bent om wat je doet. Door af en toe nee te zeggen, kun je je meer concentreren op de projecten die er op dat moment echt toe doen en je een doel geven, in plaats van tijd en energie te investeren (en vaak te verspillen) in honderden kleine taken.

4. Winnen levert je niet altijd ‘goud’ op

Zoals de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei: "wat je niet doodt, maakt je sterker." Een nederlaag of een net-niet-scenario kan een les van onschatbare waarde blijken voor grotere successen in de toekomst. De Brit Tom Daley, uithangbord voor het schoonspringen, werd gebombardeerd als een ‘zekerheidje’ voor goud in Rio in 2016, nadat hij 4 jaar eerder in Londen op spectaculaire wijze brons had gewonnen. Hij moest echter opnieuw genoegen nemen met brons. Daley, die op 14-jarige leeftijd al zijn eerste Olympische optreden maakte in Peking 2008, overwon zijn gevoelens van teleurstelling en werd uiteindelijk beloond met goud na het winnen van de gesynchroniseerde 10 meter platform in Tokio.

5. Vier je successen, hoe klein ze ook lijken.

Successen, hoe klein ook, zijn nog altijd successen en reden om te vieren. Je moet niet per se mikken op een podiumplaats om succesvol te zijn. Een voorbeeld hiervan is de Belgische marathonloopster Mieke Gorissen. Voor haar was het finishen van de race al reden genoeg om tevreden te zijn. Toen de verslaggever haar vertelde dat ze als 28e eindigde, begonnen de tranen van vreugde rijkelijk te vloeien. Het laat zien dat als eerste eindigen niet je belangrijkste maatstaf voor succes hoeft te zijn. Gebruik de kleine successen om het teammoreel op te krikken: vier succes, ook de kleine realisaties. Jezelf en anderen herinneren aan wat goed ging en aandacht schenken aan de positieve aspecten in leven en werk kan een eye-opener zijn … vooral na een moeilijke periode.


Deze parallellen tonen dat ons beroepsleven op veel manieren een vorm van topsport is. We moeten namelijk ook goed presteren, en dat vereist soms het maken van moeilijke keuzes, het stellen van nieuwe doelen en het onderhouden van onze mentale weerbaarheid.

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276