Fysieke Screening Lotto-Soudal
Testing & Coaching
Daags voor de eerste stage van het wielerseizoen werd het profteam van Lotto-Soudal, de Belgische WorldTour formatie met klinkende namen als onder meer Jens Keukeleire, Tiesj Bennoot en Thomas De Gendt uitvoerig getest in Energy Lab Gent. Wat houdt een dergelijke testing in en hoe worden de resultaten gebruikt? Coach Wim Van Hoolst geeft duiding.
Al sinds 2009 werkt Lotto-Soudal samen met Energy Lab voor de testing en training-technische coaching van de renners. Dat houdt in dat Energy Lab instaat voor de metingen en opvolging van de fysieke capaciteiten van de renners en voor het opstellen van trainingsschema's, op maat van elke renner. De Energy Lab coaches staan wekelijks in contact met de renners en de sportdirecteurs, om hen optimaal te kunnen begeleiden.
We volgen het team het hele seizoen, om een zo goed mogelijke begeleiding te bieden. Zo staan we de renners bij op training, tijdens wedstrijden en op stages.Wim Van Hoolst (Energy Lab Coach)
Waarom vindt deze testing begin december plaats?
De renners hebben de trainingen voor het nieuwe seizoen in de tweede week van november aangevat. In deze eerste opbouwmaand hebben ze voornamelijk duurtrainingen uitgevoerd. Nu ze bijna halfweg de voorbereidingsperiode voor het nieuwe seizoen zijn, worden de trainingsintensiteit en het trainingsvolume aanzienlijk opgedreven.
In deze specifieke voorbereiding zijn de hartslag- en powerzones van groot belang. Meer verschillende typetrainingen maken vanaf nu deel uit van het trainingsschema. Deze zones worden daarom tijdens de testing in december accuraat bepaald, om hiermee direct nadien aan de slag te gaan. Bovendien is het ook een erg praktisch moment om alle renners, die uit de 8 verschillende landen komen, samen te krijgen, aangezien ze nadien rechtstreeks richting Mallorca trekken voor de eerste groepsstage van het seizoen.
Welke tests worden er uitgevoerd?
De testing in het begin van het seizoen is een ware 360° testing: de volledige fysieke fitheid en gezondheid van elk van de renners wordt in kaart gebracht.
Zo is er een medische screening. Hierbij wordt nauwgezet naar het hart van de renners gekeken, aan de hand van echografieën, rust-EKG en inspannings-EKG. Daarnaast wordt ook de volledige medische voorgeschiedenis van de renners in kaart gebracht. Dokter Servaas Bingé legt hier precies uit hoe dit deel van de testing eraan toe gaat.


Verder ondergaan de renners een uitgebreide locomotorische screening. Dat bestaat uit een statisch/dynamische evaluatie en een stabiliteitsscreening, waarbij spierevenwichten ter hoogte van de romp, buikspieren en knieën worden gecontroleerd, met oog op blessurepreventie en prestatiebevordering. Eventuele onevenwichten worden opgespoord, zodat ze tijdens specifieke stabilisatiesessies kunnen worden weggewerkt.


Ook ondergaan de renners een gedetailleerde analyse van hun lichaamssamenstelling en ondergaan ze een power breath test. Deze laatste test meet de ademspierkracht in rust. Tezamen met de gegevens vanuit de gasanalyse (spirometrie) tijdens inspanning bepalen we of een renner baat heeft bij ademspierspiertraining.


Tot slot wordt elke renner onderworpen aan een inspanningstest met VO2 max meting, waaruit hun conditioneel profiel wordt bepaald. Wat is het maximale prestatievermogen van de renner? Wat zijn de waardes op het niveau van de aerobe en anaerobe drempel? Dit resultaat wordt vervolgens vergeleken met resultaten uit het verleden en dient als basis om de optimale trainingsschema's samen te stellen.


Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?
Neem contact op