Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Scrollen is het nieuwe roken

Mentale gezondheid

Volgens de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) zijn er 11 criteria voor de diagnose van een verslaving. Voldoe je aan twee of drie criteria, dan heb je een milde stoornis. Voldoe je aan vier of vijf criteria, dan is er sprake van een gematigde stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis.

Dit zijn de 11 criteria:

 1. Vaker en in grotere hoeveelheden gebruiken dan het plan was 
 2. Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen
 3. Gebruik en herstel van gebruik kosten veel tijd
 4. Sterk verlangen om te gebruiken 
 5. Door gebruik tekortschieten op het werk, school of thuis 
 6. Blijven gebruiken ondanks dat het problemen meebrengt in het relationele vlak
 7. Door gebruik opgeven van hobby’s, sociale activiteiten of werk 
 8. Voortdurend gebruik, zelfs wanneer je daardoor in gevaar komt 
 9. Voortdurend gebruik ondanks weten dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert 
 10. Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen
 11. Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken 

Pas bovenstaande nu even toe op je schermgebruik en tel het aantal groene vinkjes.

Wetende dat de gemiddelde schermtijd van de Vlaming op dit moment is gestegen naar 188 (!) minuten per dag, dan maak ik me zorgen hoeveel % van de bevolking vandaag een ernstige schermverslaving heeft opgelopen.

En die verslaving lopen we op doordat we bij elk nieuw berichtje, elke push-notificatie, elke nieuwe like, … een dopamine-shot krijgen toegediend door onze hersenen. Zoveel shots zelfs dat we er steeds minder gevoelig aan worden, en steeds grotere hoeveelheden nodig hebben om nog effect te voelen. Vergelijk het met caffeïne. En laat net die dopaminereceptoren een belangrijke rol spelen in ons geluksgevoel. We ontwrichten met andere woorden steeds meer ons geluksgevoel.

Schermverslaving zit trouwens niet heel erg ver van gokverslaving. Of om het met de woorden van Tristan Harris, oud design ethicus bij Google, te zeggen: “elke keer je aan het scrollen bent op je telefoon, trek je aan een denkbeeldige hendel van een gokautomaat”.

We moeten bovendien nog veel meer gaan beseffen dat het volledige business model van heel wat (social media) apps draait rondom het trekken van onze aandacht. There is a huge battle for our attention. Met alle gevolgen vandien. 

"Is zitten het nieuwe roken? Nee, scrollen lijkt me het nieuwe roken."Kristof De Smet, CEO Energy Lab

Hoog tijd dus dat we schermverslaving veel sterker onder de aandacht brengen, en dit ook gaan erkennen en behandelen als een verslaving. Dus meer onderzoek, meer informeren, meer sensibiliseren, meer behandelen, om zo ook de toekomstige generaties te beschermen. Indien we dit niet doen, vrees ik voor een tsunami aan digitale junkies. Met een ongeziene impact op ons brein, onze productiviteit, onze relaties, en bovenal… ons geluk!

Is zitten het nieuwe roken? Nee, scrollen lijkt me het nieuwe roken.

Kristof De Smet, CEO Energy Lab

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276