+ Slaap, jouw superkracht!

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Slaap, jouw superkracht!

Tips

Slaap wordt een schaars goed. En hoewel een goede nachtrust momenteel niet zo hoog op je prioriteitenlijstje staat, is voldoende slaap erg belangrijk. Virussen, zoals COVID-19, zien in jou een makkelijkere prooi wanneer je weerstand op een laag niveau staat door slechte slaapgewoonten.


Iedereen weet dat slaap essentieel is voor de algemene gezondheid. In de afgelopen tien jaar toonde onderzoek aan dat slaap zelfs veel belangrijker is dan we ooit dachten. Matthew Walker, vooraanstaand neurowetenschapper en auteur van ‘Why we sleep’, stelt dat slaap – meer dan beweging, voeding en rijkdom – de belangrijkste factor is voor ons fysieke en mentale welzijn. Slaap is in feite onze superkracht!

Een gebrek aan slaap heeft een catastrofaal effect op onze gezondheid.Matthew Walker, auteur 'Why we sleep'
Shutterstock 1427499953

Volgens Walker heeft een gebrek aan slaap een catastrofaal effect op onze gezondheid: we vergeten meer, zijn niet in staat om nieuwe dingen te leren, worden kwetsbaarder voor dementie, hebben meer kans op overlijden door hartaanval, onze weerstand zwakt af en ons lichaam doet letterlijk meer pijn. 

Een goede nachtrust bestaat uit drie elementen: duur, continuïteit en hoe diep je slaapt. Wanneer je hinder ondervindt op één of meerdere van deze elementen, zal je gezondheid eronder lijden. Vermijd bingekijken naar Netflix en mik op 7 tot 9 uur slaap. Houd daarom de 10 geboden rond slaaphygiëne van de World Sleep Society in gedachten:

  1. Bepaal een vast tijdstip om te gaan slapen, alsook opstaan.
  2. Heb je de gewoonte om een siësta te nemen, slaap niet langer dan 45 minuten overdag.
  3. Vermijd overmatige alcoholinname 4 uur voor het slapengaan. Idem voor roken.
  4. Vermijd cafeïne 6 uur voor het slapengaan. Dit omvat koffie, thee en veel frisdrank, evenals chocolade.
  5. Vermijd zware, pikante of suikerrijke voedingsmiddelen 4 uur voor het slapengaan. Een lichte snack, zoals een handvol noten of magere yoghurt, kan wel.
  6. Beweeg regelmatig, maar niet vlak voor het slapengaan.
  7. Gebruik comfortabel en knus beddengoed.
  8. Zoek een aangename temperatuurinstelling voor de slaapkamer en zorg voor goede ventilatie.
  9. Blokkeer alle storende geluiden en elimineer zoveel mogelijk licht. Gebruik oordoppen of een slaapmasker als hulpmiddel.
  10. Je bed is jouw plaats voor slaap en intimiteit. Gebruik het niet voor werk of algemene ontspanning.

In deze moeilijke tijden is het verleidelijk om goede slaapgewoontes en andere gezonde gewoonten even op het achterplan te laten, tot alles normaliseert. Maar niemand weet precies hoelang deze situatie zal aanhouden, dus blijven we best letten op een goede nachtrust.

Lees onze fitheidstips

Blog
Lees Onze Fitheidstips