Vier tips voor meer focus
Mentale gezondheid
Deze bijzondere tijd heeft een grote impact op hoe we ons werk kunnen uitvoeren. Cruciaal hierbij is ons vermogen om ons te focussen, ondanks stoorzenders op de thuisvloer en het gebrek aan de normale werkroutine. In dit artikel inspireren we je om jouw brein mentaal en fysiek in beweging te zetten. Je leert technieken om meer focus te creëren en dus succesvoller te zijn in je werk.
1. Jaag eerst op de olifanten, loop niet achter de konijnen
Prioriteiten stellen moet je leren. To-do-lijstjes maken ook. We hebben de neiging om to-dolijsten te beginnen met een reeks kleine taken, zodat we snel en bevredigd kunnen afvinken. Daardoor zijn we al leeg wanneer we aan de grote taken toe komen. Die kleine taken noemen we ‘de konijnen’, die de hele tijd rond onze benen dartelen. Zij houden ons af van ‘de olifanten’ aan de horizon. Die olifanten staan dan voor de strategische, langere termijn onderwerpen. De beeldspraak komt van de Texaanse oliemagnaat Thomas Boone Pickens. Zijn levensmotto was: ‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’. Al wat zich aandient – een mail, een telefoontje, een vraag van een collega, je kinderen die een snoepje willen – snel afhandelen ten koste van langetermijnplanningen lijkt op het eerste gezicht nuttig, maar maakt uiteindelijk alleen maar ongelukkig. Tijd maken voor de olifanten is echt cruciaal.

2. Stop met multitasken
Er is niets goeds aan multitasken. Dat voel je niet alleen zelf, het blijkt ook uit onderzoek. Multitaskers zijn veertig procent minder productief, terwijl ze denken dat ze veel meer doen. Je kan de indruk hebben dat je tegelijk telefoneert en autorijdt, maar in werkelijkheid doe je maar één van de twee. Je brein doet niets anders dan de hele tijd heen en terugschakelen. Wanneer je met een taak bezig bent en die onderbreekt om een mail te lezen, duurt het gemiddeld 25 minuten voor je je aandacht weer volledig op de eerste taak kan richten.
Los van dat productieverlies, maakt multitasking het onmogelijk om bewust nieuwe informatie te verwerken en geeft het ons het gevoel dat we onze zelfcontrole verliezen. We worden er ongelukkig van, punt. Waarom we het dan toch blijven doen? Het is een verslaving, die gevoed wordt door het gevoel dat we goed bezig zijn. We denken dat we elke seconde nuttig aan het benutten zijn. En sociaal en professioneel wordt multitasken dan ook nog eens positief bekrachtigd. Goed voor onze status, denken we dan. Niet dus. We zijn er intussen zo gewend aan geraakt dat het flink wat zelfcontrole vraagt om te singletasken. Maar dat is training, bewuster leren omgaan met wat je aan het doen bent. Je mailbox uitzetten wanneer je je op iets concentreert, kan een begin zijn. Aanvaarden dat je vaak gaat terugvallen ook. Begin met een uur.

3. Mind wandering
Een hele dag van hot naar her lopen en proberen om een constante focus vast te houden, is de snelste weg richting een breincrisis. Nochtans is dat wel wat we doen. Onderzoekers hebben het gemeten: 47 procent van onze tijd zijn we er met ons bewustzijn niet bij, maar dwalen onze gedachten af. Die 47 procent hebben we blijkbaar nodig. We moeten dus, niet proberen om die 47 procent naar omlaag te halen, maar meer te doen met de tijd waarin we wel bewust bezig zijn.
Probeer eens om maximum een half uur tot driekwartier gefocust bezig te zijn, en dan tijd te maken voor verveling. Echte verveling. Dan gaat het niet om een YouTube filmpje bekijken of een mail lezen, maar wel om het echte mind wandering, dagdromen, je geest laten wandelen.
4. Wees onbereikbaar
Deze bijzondere tijd maakt dat werktijd steeds vaker doorloopt in ontspanningstijd, al is het maar door je gezinsleden of een vriendin die vraagt hoe het met je gaat. Maar het geldt niet alleen voor professionele bezigheden. Bouw ook privémomenten in, waar je de volle aandacht geeft aan je gezinsleden, en je je werk of digitale afleiding even laat voor wat het is.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze collega's bij Better Minds at Work.