Waarom je mogelijk zelf je slaapgebrek veroorzaakt
Tips
De bewezen voordelen van een goede nachtrust zijn talrijk. Maar voor velen een verre droom. Wat moet je aanpassen aan je routine om slaapgebrek tegen te gaan?
Wetenschappers onderzochten een revolutionaire behandeling die ervoor zorgt dat je langer leeft. Het verbetert je geheugen en maakt je creatiever. Het doet je er aantrekkelijker uitzien. Het houdt je slank en vermindert je trek in ongezond eten. Het beschermt je tegen kanker en dementie, verkoudheid en griep. Het verlaagt je risico op een hartaanval, om van diabetes nog maar te zwijgen. Je zult je gelukkiger, minder depressief en minder angstig voelen. Geïnteresseerd?
Het gaat heus niet om de uitvinding van een allesgenezend wondermiddel. Maar over de bewezen voordelen van een goede nachtrust, een verzuchting van velen. Vat je moeilijk slaap, dan kunnen eenvoudige maar belangrijke aanpassingen aan je dagroutine en gewoontes bij bedtijd een grote impact teweegbrengen.
- Routine geeft rust
Probeer elke dag op hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan. Je interne klok vervangt je wekker en optimaliseert de kwaliteit van je slaap. Ga wel slapen wanneer je moe bent, zodat je niet ligt te woelen in bed.
- Verleid door natuurlijke verlichting
Opgestaan? Geniet van het zonlicht en ontbijt bij het raam of drink je kop koffie buiten. Ook op kantoor hou je best de gordijnen of luiken open, zodat er overdag zoveel mogelijk daglicht binnenvalt.
- Vermijd heldere schermen een tot twee uur voor het slapengaan
Telefoon, tablet en computer ... allemaal produceren ze een blauwachtig licht dat de aanmaak van melatonine afremt. Via een app, of ingebouwd op Windows PC’s (Night Light), kun je wel een blauwlichtfilter installeren. Zo weten je hersenen dat het avond wordt en start de melatonineproductie.

- Dutje overdag = dutsje ‘s nachts
Een dutje kan een goede manier zijn om achterstallige slaap in te halen. Maar pas op voor het averechtse effect: als je ’s avonds moeilijk in slaap valt, kunnen dutjes de zaak verergeren. Hou het bij een dutje van 15 minuten in de vroege namiddag.
- Laat je niet kloppen door het klopje
Ook na een stevige maaltijd kun je moeheid ervaren. Geef niet toe aan dat lome gevoel, want dan kan het zijn dat je ’s nachts wakker wordt en niet opnieuw slaap kunt vatten.
- Maak het ’s nachts donker
Zorg ervoor dat je slaapkamer duister is. Gebruik gordijnen of rolluiken om licht buiten te houden. Lukt dat niet, probeer dan eens een slaapmasker. Veilig bewegen doe je met een klein nachtlampje.
- Uitslapen maakt je uitgeput
Hoe meer je slaapschema voor een weekenddag verschilt van een weekdag, hoe erger de jetlag-achtige symptomen die je zult ervaren. Als je wilt bijslapen na een late nacht, kies dan eerder voor een dutje overdag dan voor ’s ochtends lang blijven liggen. Zo haal je slaap in zonder je natuurlijke slaap-waakritme overhoop te halen.
Doe je dit allemaal, dan heb je een betere kans op de nodige uren slaap. Een voorwaarde voor een productieve dag! Dat beseffen ze in Japan ook, waar er zelfs al sprake is van een slaapbonus. Mag dat ideetje voor jou ook overwaaien naar België? 😉
Lees onze fitheidstips
Blog