Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

“We trachten Emma een zo compleet mogelijke zeilster te maken” Hoe een paar percentjes extra de weg plaveien naar een tweede wereldtitel

Zeilster Emma Plasschaert greep op de slotdag van het WK zeilen in Oman haar tweede wereldtitel in de ILCA 6 Laser Radial klasse. In een ultieme inhaalbeweging zeilde ze zich nog van plaats 5 helemaal naar het goud. We bespreken haar recente succes en trainingsmethodiek met Energy Lab-coach Ward Vande Capelle, die haar al jaren ondersteunt met fysieke coaching.


  • “Één van de grote werkpunten naar volgende Spelen was het beter worden in low wind omstandigheden. In Oman hadden we net deze omstandigheden dus is het top om te zien dat ze daar nu al goede progressie op gemaakt heeft.”

Wat is de rol van Energy Lab binnen de coaching van Emma Plasschaert? De slotdag was een echte thriller, wat heeft er voor gezorgd dat Emma toch eindigde als wereldkampioene?

Ward Vande Capelle: “Energy Lab is al sinds 2013 verantwoordelijk voor de fysieke ondersteuning van de Vlaamse Olympische zeilers. Kort na de Spelen van Londen zocht de federatie een nieuwe partner en ik heb me er vanaf toen voor 100% in verdiept en gespecialiseerd. Zo was ik ook op de Spelen in Rio de Janeiro ter ondersteuning van Evi Van Acker.”

“Na de Spelen van Tokyo hebben we een uitvoerige evaluatie gehad en concrete doelen gemaakt voor Emma voor de komende jaren. Emma zeilde voornamelijk met veel wind sterk, zo werd ze in Aarhus (Denemarken) in 2018 al wereldkampioen in vrij zware omstandigheden. Één van de grote werkpunten naar volgende Spelen was het beter worden in low wind omstandigheden. In Oman hadden we net deze omstandigheden dus is het top om te zien dat ze daar nu al goede progressie op gemaakt heeft.”

“Zeilen is een sport waar heel veel factoren een rol spelen: inzicht, strategie, agility, weerstand tegen vermoeidheid, aeroob uithoudingsvermogen, kracht-uithouding, … Afhankelijk van de locatie en omstandigheden weegt het ene meer door dan het andere. We trachten Emma een zo compleet mogelijke zeilster te maken.”

Hoe kan je iemand die al enige tijd meedraait in de wereldtop nog verder begeleiden?

Ward Vande Capelle: “We hebben een volledig omkaderingsteam rond Emma die frequent overlegt en tracht te innoveren in de aanpak. Zo weten we nu, veel meer nog dan enkele jaren geleden, hoe we kunnen pieken. Ook hebben we een beter zicht op de load en gewenste load, wanneer we innovatieve technieken toepassen om een paar extra percentjes te winnen. Met Emma heb ik bijna dagelijks contact, met het team rond haar hebben we minimaal 1x per week een video update. Ik ben er zeker van dat we nog niet aan het plafond zitten.”

Hoe heeft haar trainingsschema er aan bijgedragen een topprestatie neer te zetten?

Ward Vande Capelle: “Deze regatta in Oman was een low wind event. De hartslag ging dus niet bijzonder hoog tijdens het event maar Emma moest wel 5 tot 6 uur per dag op het water de focus kunnen houden. Op die focus en op het vermogen om zo’n lange tijd aandachtig te kunnen blijven hebben we ook specifiek gewerkt. Ook op agility en balance hebben we de laatste weken extra focus gelegd, zaken die nodig zijn in een wedstrijd zoals deze.” 

Wat maakt van Emma zo'n topatlete? 

Ward Vande Capelle: “Emma heeft een enorme evolutie gemaakt op haar mentale sterkte. Ze heeft haar campagne in handen en weet wat ze wil. Ze is zeer open en communicatief over wat ze zelf denkt, weet wat werkt en wat niet. Ze werkt enorm hard maar weet wel steeds de funfactor niet uit het oog te verliezen. Iets wat in mijn ogen ook noodzakelijk is om een lange carrière aan de top vol te houden.” 

Kan Emma nu dromen van Goud op de Spelen in 2024?

Ward Vande Capelle: “Tot voor de Spelen van Tokyo wou ze het woord medaille niet in de mond nemen, maar dat is sinds Tokyo veranderd. Nu wil ze ook openlijk naar de buitenwereld de ambitie van podium uitspreken omdat ze ook echt voelt dat dit mogelijk is als we de vooropgestelde meetbare doelen kunnen afvinken.” 

Wat zijn de voornaamste punten waarin je als trainer nu verder op wilt werken met Emma?

Ward Vande Capelle: “We weten uit het verleden goed wat werkt bij Emma. Dat trachten we nu nog verder te finetunen. Het geeft ook een soort van vertrouwen en gemoedsrust dat hoe we het aanpakken de voorbije jaren resulteerde in haar beste fysieke capaciteiten. We trachten die werking verder te perfectioneren en niets aan het toeval over te laten.

📷 Sander van den Borch

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276