Als (pre)diabeet de Stelvio op

Jan Bonné is prediabeet af,en moedigt anderen aan om gezonder te leven en meer te bewegen.

Ik maakte als prediabeet deel uit van Team Stelvio 2014, een groep (pre)diabetici die al fietsend de Stelvio beklom. Met succes, waardoor ik nog steeds met trots terugblik op deze ‘once-in-a-lifetime-experience’.

Eind 2013 kreeg ik te horen dat ik in het prediabetes-stadium zat. Dit heeft invloed op mijn leven gehad, want tot dan toe rookte ik, at ik veel en bewoog ik nauwelijks. Ik was altijd een ‘Jan zonder vrees’ en dacht dat mij niets kon overkomen. Jarenlang sloeg ik de adviezen van mijn huisarts in de wind.

Plots was het niet vijf maar één voor twaalf, en stond ik op de rand van suikerziekte. Vanaf toen heb ik mijn leven 180 graden omgegooid: ik stopte met roken en begon sport en voeding serieus te nemen.

Mijn huisarts, een erg sportieve vrouw, vertelde me over een project en het Stelvio-evenement voor (pre)diabetes patiënten in Italië. Ik verklaarde haar eerst voor gek. Ik ben niet iemand die van extreme uitdagingen houdt, zeker niet op sportief vlak. Daarnaast had ik een conditie van 0,0 en had ik nog nooit op een racefiets gezeten. Na lang twijfelen besloot ik om mezelf in te schrijven.

Ik werd gescreend en begon met tien andere diabetespatiënten te trainen.  

Dankzij de professionele hulp van Energy Lab via coaching en voedingsbegeleiding kon ik zo’n gedetailleerd programma op zo’n korte termijn succesvol uitvoeren.

In dat halfjaar heb ik mijn hele leven geëvalueerd. Toen besefte ik dat ik een grote dommerik was geweest en hier veel eerder aan had moeten beginnen.

De beloning volgde vrij snel. Vier maanden later liet ik  mijn bloed opnieuw controleren en waren mijn waarden al volledig genormaliseerd. Ik was prediabeet af. Op eigen kracht, zonder medicatie. Dat gaf een enorme boost!

Na mijn Stelvio-ervaring ben ik blijven fietsen. Niet enkel de Zuid-Limburgse of Haspengouwse heuvels, maar ook georganiseerde cyclo’s over heel België. Momenteel heb ik 332 ritten gereden, goed voor een totaal van 18.475 kilometers. Passo dello Stelvio heb ik intussen al driemaal beklommen. Vorig jaar beklom ik de twee zijden van de Mont Ventoux op één dag. Dit jaar deed ik de Passo Mortirolo en Passo Gavia in één dag.

Ik ben sindsdien elk jaar opnieuw een ambassadeur voor de Diabetes Liga, en ga ook  als peter mee met het nieuwe Climbing for Life Diabetes-team. Volgens schattingen zou in 2030 één op de tien Belgen aan diabetes lijden. Diabetes kan dus iedereen overkomen. Beweging is één van de belangrijkste stappen, zowel in de preventie als in de behandeling van diabetes.

Achteraf bekeken is het jammer dat ik er zo laat mee begonnen ben, want ik hoop nog heel wat tochten te ondernemen. Maar uniek ben ik zeker niet. Als ik dit (aan)kan, kan iedereen het!

Share on Facebook

Klaar om het beste uit jezelf te halen?

Zo helpen we jouw
Top