Van Start 2 Run tot halve marathon

Linsey Raymaeckers begon aanvankelijk uit nieuwsgierigheid te lopen, maar kreeg al snel kreeg de loopmicrobe te pakken.

“Hoewel mijn man al jaren gebeten is door de loopmicrobe, was het mijn mama die mij inspireerde om te gaan hardlopen. In het voorjaar van 2015 besloot ze als complete sportleek om een Start 2 Run (Hardlopen met Evy) programma te volgen. Enkele maanden later, op 1 mei 2015, nam ze deel aan een loopwedstrijd om officieel haar certificaat te behalen. Vol bewondering heb ik haar aangemoedigd die dag; wat was ik trots op haar! Ik weet nog goed dat ik toen dacht: als mijn mama dit kan, moet ik dit ook kunnen. En dus besloot ik om zelf ook te gaan hardlopen. Niet volgens een specifiek Start 2 Run-schema, maar gewoon op gevoel.

Aanvankelijk wou ik gewoon ‘lekker wat lopen’. Maar als mama van twee met een drukke job ging ik dit ‘doelloos’ trainen na verloop van tijd zien als een opgave, iets dat moest gebeuren.

Maar waarom eigenlijk? Plots kwam het besef: als ik dit dan toch doe, wil ik er op zijn minst goed in worden. Ik wilde dus graag meer uit het hardlopen halen en besefte dat ik daarbij nood aan begeleiding had. Ondertussen had ik ook een specifiek doel voor ogen: ik zou in het najaar van 2016 een halve marathon lopen. Zo kwam ik eind mei 2016 bij Energy Lab terecht.

Na mijn eerste looptest bij Energy Lab werd meteen duidelijk dat ik te intensief trainde. Als ik op deze manier zou blijven doorgaan, zou ik weinig tot geen progressie maken.

Met een op maat gemaakt schema en onder het professioneel oog van Ward van de Capelle ging ik gerichter trainen. Er werd meer gewerkt aan het verbreden van de basis, wat zich aanvankelijk vertaalde in overwegend trage duurlopen aan een lagere hartslag. Met een tevreden gevoel volbracht ik enkele maanden later mijn eerste halve marathon in Eindhoven. Ik finishte in 1.57’ en wist meteen: dit smaakt naar meer! Het allerleukste vond ik mijn gevoel na afloop van de wedstrijd. Ik had namelijk altijd gedacht dat een halve marathon afwerken een beetje sterven ging zijn. Niets was minder waar: een schema stelt je in staat om op verantwoorde wijze naar je doel toe te werken, zonder jezelf in het proces helemaal voorbij te lopen. Neen, ik was niet dood gegaan, ik had van elke seconde genoten!

Dit voorjaar liep ik mijn tweede halve marathon in 1.53’. Hierna heb ik de focus verlegd en ben ik me gaan richten op de 10 km. Mijn doel was om tegen het einde van de zomer ‘vlotjes’ onder de 50’ te finishen. Net op het moment dat de wedstrijden terug zouden starten, raakte ik helaas geblesseerd. Toch bleef ik niet bij de pakken zitten en focus ik op mijn persoonlijke doelstellingen.

Dankzij Energy Lab kreeg ik meer inzicht in mijn eigen kunnen en wist ik realistische doelen voor mezelf op te stellen. Ik vind het belangrijk om zelf te weten in welke hartslagzone ik welke training moet afwerken, vanaf welke hartslag ik mezelf in de verzuring loop en wat mijn wedstrijdvoorspellingen zijn. Niet alleen krijg ik hierdoor een beter zicht op mijn prestatiemogelijkheden, het geeft me ook houvast en laat me toe gericht te trainen. Ik kan het iedereen aanraden!”

Share on Facebook

Klaar om het beste uit jezelf te halen?

Zo helpen we jouw
Top