Beter en veiliger fietsen

Beweging

Draag een helm

Ook al is het bij wet verplicht, maak er zelf een gewoonte van je hoofd te beschermen tijdens het fietsen en zorg ervoor dat je kinderen het zeker ook doen. Hoofdletsels zijn wereldwijd de oorzaak van vele fietssterfgevallen maar de meerderheid kan worden vermeden met de juiste bescherming. Een kleine moeite voor een groot verschil!

Zorg voor een goede bike fit

Als je van plan bent om vaak te fietsen, is een fiets op maat van jouw lichaam een echte aanrader. Je rijdt niet enkel efficiënter, je zit ook nog in een comfortabelere positie, waardoor je veel minder ongemak ervaart tijdens en na de rit.

Het juiste zadel

Het juiste zadel maakt een groot verschil. Vergis je niet, de dikste vulling hoeft niet per se het meest comfortabel te zijn! Bij een zacht model zal je gewicht doorzakken en zullen zo je billen tegen de harde bodem drukken. Een langer en steviger zadel met een uitsparing is over het algemeen het beste type zadel. Het kan een beetje oncomfortabel aanvoelen om te beginnen, maar het went vrij snel. Als je op zoek bent naar een nieuw zadel lees dan wat reviews, ontdek wat andere fietsers aangenaam vinden en test het zeker eens uit voor jezelf!

Ga voor comfort

Voel je vrij om te rijden in wat voor jou het prettigst voelt. Voel je niet verplicht om spandex te dragen, hoewel het voordelen heeft! Er is echter één gouden regel: vermijd het dragen van ondergoed en fietsbroeken samen. De kans bestaat dat alles naar boven kruipt en je bovendien last krijgt van wrijvingen ongemakkelijke plaatsen!

Behandel je banden goed!

  • Kies de juiste fietspomp
  • Ken de bandenspanning (bar) die je fiets nodig heeft: controleer de zijkant van je band. Daar vind je het bar-bereik dat je band veilig aankan. Voor de banden van een racefiets wordt een bandendruk gelijk aan 10% van je lichaamsgewicht aangeraden (bv 60 kg = 6 bar, 80 kg = 8 bar). Bij een MTB-band blijf je best tussen de 1,85 en 2,50 bar, een te hard opgepompte bar kan hier namelijk snel voor een oncomfortabel gevoel zorgen.
  • Monteer de pompkop op het ventiel en pomp je banden op tot optimale bandenspanning

Het juiste ritme

Trap niet voor langere tijd in hoge versnelling. Probeer je cadans tussen 70 en 90 omwentelingen te houden. Trappen in hogere versnelling zorgt voor grotere belasting op je knieën. Bij het beklimmen van heuvels, schakel je best tussen je versnellingen om in de juiste cadans te blijven, zo ga je de heuvel op zonder je lichaam onnodig te belasten.

Houd je hoofd omhoog

Kijk naar waar je naartoe wilt, in plaats van je te concentreren op obstakels. Houd je hoofd omhoog en kijk altijd vooruit in plaats van naar beneden.

Verander van positie

Verander geregeld van handpositie en rek je bovenlichaam af en toe uit. Dit zorgt ervoor dat je handen, armen en achterzijde niet verdoofd raken als gevolg van langdurige tijd in dezelfde positie te zitten.

Hoe zit het met je brandstof?

Als je een uur of minder fietst, heeft je lichaam voldoende aan enkel water. Als je een paar uur fietst, is extra brandstof nodig. Ga voor vetarme, koolhydraat rijke snacks (energy bars, gels, gummies, bananen, sinaasappels, gedroogd fruit enz.) en/of isotone drankjes. Vul je ‘tank’ bij met 30 tot 60 gram koolhydraten per uur.

Doe niet te veel!

Blessures zijn vaak het gevolg van te veel kilometers op de teller te willen hebben, dus vermijd om zomaar van 0 naar 100 te gaan! Bouw je ritten langzaam op en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan je fiets en de afstanden! En ... Als je lid bent van een groep die graag een tandje sneller gaat dan jij gewoon bent, wees dan slim: luister naar je lichaam en doe het niet te veel!

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top