Welke energiereep of gel geven je de meeste energie?

Voeding

Er bestaat helaas niet zo’n reep waarbij je ineens veel sneller zal fietsen of lopen, maar het kan wel prestatie bevorderend zijn om een energiereep of gel in te nemen wanneer dit nodig is tijdens de inspanning. Een inspanning kost ons energie, die sterk afhankelijk is van de duur en intensiteit van onze inspanning. Doen we bijvoorbeeld een fietsrit van 2 uur, zal ons dit meer energie kosten dan dat we met onze fiets 500 meter verder naar de bakker zouden rijden. Deze energie moet dus tijdens het fietsen ook worden aangevuld. Hoe intensiever jouw inspanning, hoe meer koolhydraten je verbrandt en hoe meer je dus tijdens de training zal moeten aanvullen.


Ons lichaam heeft een voorraad glycogeen die we kunnen gebruiken voor inspanningen tot 90 min aan laag tot matige intensiteit. Van zodra de inspanning langer duurt, zal het noodzakelijk zijn om deze energie aan te vullen. Niet enkel de energie moet aangevuld worden, maar ook vocht moet opnieuw worden aangevuld tijdens de inspanning. Dit om de vochtverliezen zoveel mogelijk te beperken zodat we prestatieverlies vermijden. En als laatste puntje zijn ook het aanvullen van elektrolyten zeer belangrijk om verloren zouten terug aan te vullen.


Door het enorme aanbod aan energierepen en gels is het niet altijd even gemakkelijk om een keuze te maken. Het belangrijkste aan een reep is dat je hem zelf lekker vindt! Daarnaast heb ik nog enkele tips om de keuze makkelijker te maken:

  • De reep of gel moet lekker zijn
  • Je moet ze gemakkelijk kunnen opendoen – ze mag dus geen onhandige verpakking hebben
  • Ze moet gemakkelijk te eten zijn
  • Ze mag niet te veel plakken

Probeer verschillende repen uit van verschillende merken want op die manier weet jij welke reep het beste bij je past. Een energiereep zal meestal gebruikt worden in het eerste deel van de inspanning. Dit komt omdat ons lichaam dan nog voldoende in staat is om de repen goed te verwerken. Hoe langer de inspanning duurt, hoe lastiger het wordt om voldoende energie voor de vertering te voorzien. Vanaf dat moment is het raadzaam om over te stappen op gels. Tegen het einde van de wedstrijd heeft jouw lichaam trouwens ook meer behoefte aan snelle energie. Er bestaan isotone gels, maar je hebt ook nog steeds de meer traditionele gels. De isotone gels neem je op zonder dat je er water hoeft bij te drinken wat dus een voordeel is.

Als je kijkt naar de criteria van hoe een energiereep of gel er best zou moeten uitzien om tijdens de inspanning op te nemen, dan is dit als volgt:

  • Energiegels: minimaal 60 – 70 gr koolhydraten/100 ml
  • Energierepen: minimum 50 gr koolhydraten/100 gr en < 20 gr vet/100 gr
  • Matig in eiwitten
  • Laag in vezels

Een energiereep of gel zal dus steeds persoonlijk zijn, maar probeer wel rekening te houden met de voedingswaarden van de reep of gel. Op die manier kan je veel maag- of darmlast vermijden en krijg je voldoende energie om de kwaliteit van de training te bewaren.


Geschreven door Jolien Lewyllie, sportdiëtiste en diabeteseducator bij Energy Lab.


Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top