Een succesverhaal met ING België

Client cases

Het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen, dat is de missie van Energy Lab. In plaats van ons te richten op één aspect van mentale of fysieke gezondheid, streven we ernaar een breder beeld te hebben van wat nodig is om gezond te zijn. Door samen te werken met organisaties kunnen we op significante en blijvende wijze het algemene welzijn van werknemers verbeteren. Niets illustreert dit beter dan ons uniek partnership met ING, waarbij we het gezondheids- en welzijnsniveau van hun werknemers samen verbeteren.


Wie is ING? 

ING is als bank actief in meer dan 50 landen en is een gevestigde wereldwijde onderneming die al sinds 1935 een Belgische entiteit heeft. ING is niet alleen een belangrijke speler in de banksector, maar ook een van de grotere werkgvers in België.

Wat was hun uitdaging?

Medewerkers van ING waren op zoek naar manieren om hun energieniveau en betrokkenheid op de werkvloer te verhogen. ING bood al een breed scala aan welzijnsprogramma’s aan. Maar om te achterhalen welk programma bij je past en wat je energienemers zijn, is de juiste expertise en begeleiding nodig. Wij boden het antwoord, specifiek afgestemd op de behoeftes van de werknemers van ING.

Onze langetermijnoplossing

Energy Lab en Better Minds at Work introduceerden Vitality Boost, een holistisch en geïntegreerd welzijnsprogramma. Het biedt 9 Energy Journeys, elk met een doorlooptijd van 8 weken, die zich richten op specifieke welzijnsfacetten: mentale veerkracht, voeding, purpose, werkplezier, stress, focus, slaap, beweging en vertrouwen & veiligheid. Zo kunnen werknemers bewust kiezen op basis van hun persoonlijke energiebehoeftes.

De specifieke behoeftes bepalen

Om aan deze behoeftes tegemoet te komen, is het essentieel om de juiste Energy Journey aan de juiste persoon te koppelen. We bepalen dit in realtime via drie eenvoudige stappen:

 1. Je vult de Human Energy Scan in: een wetenschappelijk gefundeerde vragenlijst die je fysieke, mentale, emotionele en spirituele energieniveaus analyseert.
 2. Je ontvangt een persoonlijk rapport: Op basis van de resultaten raden we 3 Energy Journeys aan, afgestemd op de energieniveaus die het meeste aandacht vragen.
 3. Je start met één van de aanbevolen Energy Journeys: Een programma van 8 weken gericht op het stimuleren van gezondheid en welzijn.

8 weken begeleiding

 • Via workshops door erkende experts
 • Persoonlijke coaching
 • Inspirerende challenges
 • Groepssessies
 • Motiverende nieuwsbrieven
 • Wetenschappelijke hulpmiddelen zoals een glucosemeter om de suikerinname te meten of Moonbird, een apparaat dat helpt bij het controleren van je ademhaling om stress te verminderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Na 8 weken hebben onze deelnemers de tools, inzichten en technieken om zelf verder te gaan. Een tweede Human Energy Scan aan het einde van de Energy Journey brengt de vooruitgang in kaart, waardoor we de resultaten nauwkeurig kunnen analyseren.

Hechte samenwerking

Om het Vitality Boost-programma te ontwikkelen en te integreren in de dagelijkse activiteiten, is het essentieel om de behoeftes en voorkeuren van ING’ers te begrijpen. Daarom werken we als team nauw samen met het management, vakbondsvertegenwoordigers, HR en de communicatieafdeling van ING.

In mei 2023 hebben we het Vitality Boost programma klein gelanceerd voor een beperkt aantal deelnemers. Dit stelde ons in staat waardevolle feedback te verzamelen en het programma verder te optimaliseren in functie van de ING’ers. Een tweede voordeel van deze aanpak was dat we de eerste deelnemers konden inzetten als ambassadeurs voor Vitality Boost in de toekomst.

De grote lancering in september omvatte een uitgebreide en gefaseerde interne communicatiecampagne. Via affiches, digitale schermen en online aanwezigheid hebben we de awareness en engagement voor het Vitaly Boost-programma kunnen vergroten. We organiseerden acties zoals gepersonaliseerde energierepen, actieve pauzes en meditatiesessies zodat we overal aanwezig waren, en de inschrijvingen stegen.

Dit zijn de resultaten

De lancering van ons Vitality Boost-programma heeft al een veelbelovende start:

 • De communicatiecampagne heeft al 40% (of 2665) van de ING-werknemers in België bereikt.
 • 37% (of 980) van de bereikte deelnemers hebben zich geregistreerd voor de Energy Journeys.
 • Deelnemers gaven de Energy Journeys een gemiddelde NPS-score van 50, wat overeenkomt met een gemiddelde score van 86%.


Of om het met de woorden van een deelnemer van de Work Enjoyment Journey te zeggen:

“De tweede workshop heeft me bewust gemaakt van al mijn talenten en hoe ik er al enkele van gebruik in mijn huidige baan, en andere op dit moment helemaal niet gebruik. Ik realiseerde me dat ik in een omgeving zit waar ik de ruimte heb om mijn verschillende talenten te ontdekken en te benutten.” Deelnemer Vitality Boost-programma

De stappen richting toekomst

Bij het lanceren van ons ambitieuze welzijnsprogramma werd duidelijk dat het integreren van deze nieuwe aanpak tijd nodig heeft om door te dringen tot alle lagen van INGDoor een positieve impact te creëren op het professionele en persoonlijke leven van onze deelnemers, tonen we de ware kracht van het Vitality Boost-programma. Dat, in combinatie met consistente en effectieve communicatie , zorgt voor een verschuiving in mentaliteit bij ING. De vele positieve reacties tonen aan dat een holistische welzijnsaanpak mogelijk is, zelfs in de grootste bedrijven.

Een nieuwe visie op welzijn

De samenwerking tussen Energy Lab, Better Minds at Work en ING is een shift richting holistisch welzijn. We benaderen het als een essentiële en geïntegreerde laag van de bedrijfscultuur, in plaats van een pleister op de wonde om tijdelijk de meest dringende zaken te verhelpen. We kijken enorm uit naar de komende 3 jaar waarin we ons Vitality Boost-programma nog verder zullen uitrollen. Door nauw samen te werken kunnen we elke medewerker van ING bereiken, en hun gezondheid en welzijn verbeteren.

Wil je deel uitmaken van die visie? 

Ben je geïnteresseerd in het transformeren van het welzijn binnen jouw organisatie? Neem dan vandaag nog contact op met Energy Lab. Samen maken we een programma op maat, specifiek afgestemd op de uitdagingen van jouw bedrijf.

Contacteer Edwin voor meer informatie.

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top